Oorwurmen vangen

Op advies van Harmen Peters van ’t Gelders Eiland gaan we oorwurmen vangen. Potjes met stro. In de haag, bij de grond.

Eind mei waren alle fruitbomen als ook de eiken kaalgevreten door de rupsen (lees dit). Begin juni sprak ik biologisch fruitteler Hamen Peters. Een van de pioniers op dit gebied in Nederland. Hij had geen last van rupsen. Hij bestrijdt ze met oorwurmen / orenkruipers. Deze leven bij hem op de fruitbomen en eten o.a. insecteneitjes en kleine larven. Ze overwinteren in de grond, aan de voet van de boom. De eitjes die de vlinders bij de bladknoppen afzetten, om hun rupsjes het volgende jaar van het verse jonge blad te laten genieten, zijn bij hem al door de oorwurmen weggevreten.

Oorwurmen vangen - bloempot hangt in haag.docx.jpg

“Vang deze met omgekeerde bloempotjes met stro,” zei Harmen letterlijk of in woorden van die strekking. “Hang die potjes in de haag of zo. En als er oorwurmen in huizen, hang je de potjes in fruitbomen.”
“Maar dan komen die beesten er toch niet uit? Dan vallen ze naar beneden,” reageerde ik.
“Oh, nee hoor, het zijn handige diertjes. Maak je maar geen zorgen.”

Vandaag, net nu de zomer is begonnen en zowaar het weer zich naar het seizoen gedraagt, hebben we potjes met stro in hagen en zo gehangen. Veertien stuks heeft Joseph er gemaakt.

Een stuk ijzerdraad grof in een spiraal draaien, een lang stuk door het gat steken (daaraan hangen we het op), stro in de pot ertussen proppen, natmaken, klaar.

Waar leven oorwurmen? Koele, donkere, vochtige plaatsen. In een haag, Harmen? Ergens op Internet lees ik dat ze juist in juni/juli de huizen in trekken, op zoek naar koelte.
Nou ja, we zullen zien. En met dit weer zullen de potjes niet lang vochtig stro herbergen, vrees ik.

Maar we hebben geduld.
Tot diep in het najaar.

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.