Ècht begrijpen wat er in de pan gebeurt

Ze doet het weer. Ook in 2013 verzorgt Edith Dourleijn haar cursus Kooktechnieken voor Culi's in Waalre (Eindhoven) en Vleuten (Utrecht). Begin februari zijn de eerste lessen.

Ècht begrijpen wat er in de pan gebeurt

Koken is hot! – oké, toegegeven: een beetje flauwe woordspeling. De vele televisieprogramma's en kookboeken zijn daarvan het bewijs. Maar zelf leren koken doe je vooral door het te doen. Heel veel te doen. Dat weet Edith Dourleijn als geen ander. 

"Het gaat er om dat je zelf leert begrijpen wat er in de pan gebeurt", legt ze uit. "De cursisten maken allemaal hetzelfde. Het is dus niet zo dat de één het voorgerecht maakt en de ander het dessert. Dan leer je maar een deel van de recepten kennen. Nee, in mijn kookcursus experimenteren we met bereidingswijzen en proeven we heel veel."

De leukste dingen uit de koksopleiding

Edith Dourleijn is culinair schrijver en kok en was zelf een paar jaar geleden op zoek naar zo'n cursus. Ze vertelt: "Ik wilde een cursus waarin ik leerde begrijpen wat je moet doen om altijd een goed resultaat te krijgen. En niet afhankelijk zijn van toevalstreffers. Die cursussen waren er niet. Dus nam ik de grote stap: ik ging een koksopleiding volgen. De leukste dingen uit die opleiding heb ik nu in mijn cursus gestopt."

Acht lessen

De kookcursus bestaat uit 8 lessen. Achtereenvolgens komen de volgende onderwerpen aan bod:

  1. snijtechnieken
  2. vlees
  3. bindmiddelen
  4. bouillon en soep
  5. pasta
  6. vis
  7. groenten
  8. wijn en spijs

 

Opzettelijk mislukte biefstuk

"Het unieke aan deze kleinschalige cursus is", vervolgt Edith, "is dat ik de cursisten laat ervaren wat er in de pan gebeurt. Door bijvoorbeeld pasta met verschillende soorten bloem te maken. Of door opzettelijk een biefstuk zo te bakken dat ie minder lekker is. Zodat je kunt proeven, wat er gebeurt in de pan met het vlees. En je vergeet het nooit meer." 

Door deze experimenten is de kookcursus Kooktechnieken voor culi's uniek te noemen. "Ik denk dat het komt door mijn wetenschappelijke achtergrond", legt Edith uit. "Ik heb jaren als wetenschapper gewerkt en dan leer je wel te experimenteren. En het leuke is, dat dit in de keuken ook goed werkt. Thuis doe je dit soort dingen niet, dan wil je gewoon een lekkere maaltijd op tafel krijgen. In deze cursus is die ruimte er wel. Die perfecte biefstuk bakken we natuurlijk ook, zodat de cursisten gelijk het verschil proeven tussen de perfect gebakken en de iets minder perfect gebakken biefstuk". 

Meer info

Wie

Iedereen die geïnteresseerd is in koken en experimenteren in de keuken.

 

Website

kookcursuskooktechnieken.nl

 

Kosten

€ 450 voor de hele cursus (incl BTW).

 

Aanmelden

Mail naam, adres en telefoonnummer (en evt. factuuradres) naar edith@eetdit.nu. Vergeet niet de algemene voorwaarden te lezen. 
Deelname is pas definitief na bevestiging van betaling

 

 

Locatie Vleuten (Utrecht)

Locatie Waalre (Eindhoven)

Waar

De keuken van Buurtcentrum De Weide Wereld
Teunisbloemlaan 50, Vleuten

De keuken van Buurtcentrum Het Klooster 
Hoogstraat 6, Waalre

 

gratis parkeren en met OV bereikbaar.

gratis parkeren

Data

Dinsdagen 
5 en 26 feb, 12 en 26 maart, 9 en 23 april, 14 en 28 mei

Donderdagen (let op!) 
7 en 28 feb, 14 en 28 maart, 11 en 25 april, 
woensdag 15 mei
30 mei

Tijd

19.00 en 22.00 uur

19.00 en 22.00 uur

Plaats een reactie