Verrukkelijke PPP-soep

Idee: Simply Recipes
3 stevige preien, wit/lichtgroen, in dunne ringen; 750 gr (500 gr netto) pastinaak, in blokjes; klontje boter; scheut olijfolie; 2 repen citroenschil (zie tekst); 1 ltr kippe- of groentebouillon; veel (ca. 50 gr) grof gehakt peterselieblad (wel de zgn. platte peterselie nemen) + wat fijn als garnering; 2 eetl citroensap; peper & zout naar smaak

Met een dunschiller/beugeldunschiller kunt u van een citroen van top tot teen twee mooie repen schil snijden. Dan zit er vrijwel geen wit aan, want wit maakt bitter.

PPP-soep.jpg

Smelt de klont boter op middelhoog vuur. Doe de prei erbij, schep een paar maal om en zet het op het kleinste pitje met het deksel op de pan. De prei wordt nu zachtjes gesmoord – ze mag dus niet bruin worden. Als de prei zacht is, de pastinaakblokjes erbij doen. Scheut olijfolie en nog wat omscheppen.
Dan de bouillon en citroenschillen erbij doen. Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken. Een half uur of langer, tot de pastinaakblokjes zacht zijn. Vis de twee repen citroenschil er uit. Doe de peterselie erbij en pureer de boel goed: met een staafmixer of in een blender c.q. keukenmachien. Doe terug in de pan, roer citroensap erdoor en breng op smaak met peper en evt. zout.

Schep in borden of kommen en strooi er nog wat peterselie over.

12 januari 2013
Volgens ons hadden we het al twee jaar geleden tegen hen gezegd, en nu, als ware het een goed voornemen, kwamen Pieternel en Rola eten.
Het had weliswaar gevroren, maar het zonnetje scheen deze middag en ik kon nog drie mooie pastinaken uit de tuin halen (en flink wat schorseneren).
Deze soep was een voorgerecht. En we waren het er allemaal over eens: een verrukkelijke soep.

OPMERKINGEN
1.   U kunt de soep met nog pakweg ½ liter water verdunnen.
2.   Op simply recipes was het meer een pastinaaksoep. Wij hebben een derde van de aldaar aanbevolen hoeveelheid gebruikt, iets meer citroensap en minder water (of anders toch 1) .

Een reactie plaatsen