Zullen we er uiteindelijk toch aan moeten geloven? Dat de EU zogenaamde GMO’s toestaat. De lobby blijft actief. In NRC dit weekeinde Kansloze Komkommers.
Fatalistisch of murw?
Op 29 maart 2010 werden we in Trouw verblijd met de kop “Er is nog nooit iemand aan gentech gestorven” en nu neemt NRC het stokje over. Toeval of niet, rond deze tijd doen BASF en de Universiteit Gent pogingen toelating te krijgen voor een veldproef met genetisch gemanipuleerde aardappelen. Dat zijn de voorstanders, en de tegenstanders zijn onder andere (uiteraard) Greenpeace en Velt.
Nu er zo vaak over wordt geschreven krijgen we soms wel het gevoel: Nou en? Doe het maar. Sta het maar toe. Eens zal het er toch wel van komen. Wel een beetje fatalistisch, vindt u niet? Of zijn we een beetje murw aan het worden. Enfin, we hebben onszelf in de kraag gevat. Lees verder.
Schadeclaims
Simpelweg gesproken zijn er drie vormen van genetische manipulatie
– |
natuurlijke kruisingen |
– |
cisgene manipulatie |
– |
trangsgenetische manipulatie |
Wat is er op gentech tegen?
Meer dan de voordelen, zouden we zeggen. De voordelen zijn dat er groenten e.d. resistent gemaakt kunnen worden tegen veel voorkomende ziektes. Ziektes die nu met chemicaliën worden bestreden. De nadelen zijn o.i. echter groter.
God
Ziektes
In het dossier van de aanvraag voor de hierboven genoemde veldproef met de aardappelen staat o.a. “Het is natuurlijk niet uit te sluiten dat als gevolg van de insertie van het donormateriaal [MM: vreemd dna, dus] een onverwacht effect is opgetreden dat op dit moment nog niet is gekend…” Het probleem hierbij is dat je absoluut niet weet wat je kan verwachten. Door gentech de ene ziekte uit de wereld helpen en nieuwe, volstrekt onbekende ziektes introduceren? Nieuwe organismen? En als het dan ogenschijnlijk goed lijkt te gaan, hoe reageert het menselijk lichaam? Nu en op de langere termijn?
Kruisingen en macht
Ongewenste kruisingen. En macht. Het genetisch gemanipuleerde gewas is gepatenteerd eigendom van een bedrijf. Dat was vroeger niet zo. Dit betekent macht over voedsel. En een genetisch gemanipuleerd gewas kan kruisen met onschuldige soortgelijke gewassen op grote afstand. Los van het feit dat dit ook weer een verrassend effect kan hebben, is de industrie meedogenloos. Lees Monsanto versus Schmeiser.
Roundup Ready
Gif. “Met genetisch gemanipuleerde gewassen heb je minder gif nodig.” Dat klopt, alleen het is niet de suggestie die wordt gewekt.
Een voorbeeld. Monsanto is eigenaar van Roundup. Een allesdoder waar de nodige twijfel over bestaat. Door soja, maïs en andere gewassen zo te manipuleren dat ze niet worden geraakt door – in dit geval – Roundup, kan alles worden gedood. Behalve het gewas waar het om gaat. Roundup Ready, noemt Monsanto dat.
De Keuringsdienst van Waarde was eens in Argentinië en reed door velden met gentech soja. Geen onkruid, geen insecten, geen vogels. Ja, dat geeft ècht een fijn gevoel.
Honger de wereld uit? Ha!
“Met genetisch gemanipuleerde gewassen zorgen we er voor dat er geen honger meer in de wereld voorkomt.” Het is een van de leukste argumenten en wordt keer op keer aangevoerd door Tjerk. Tjerk is een vriend van ons, met slechts één minpunt: hij werkt voor Syngenta in Basel. Syngenta is Zwisters en het zijn nog net niet zulke bandieten als Monsanto. Als we er al over praten komt T met dit argument en na mijn tegenwerpingen stokt de discussie snel.
(a) Wordt in de wereld nu al meer voedsel geproduceerd dan we met zijn allen op kunnen eten en
(b) Ziet u die arme boeren in Afrika al genetisch gemanipuleerd zaad zaaien – dat ze van Syngenta of Monsanto of wie dan ook moeten kopen – en bestrijdingsmiddelen gebruiken – die ze van dezelfde firma moeten kopen. Moderne slavernij.
(c) En als de Monsanto’s en de Syngenta’s van deze wereld zo begaan zijn met de hongerende medemensen….. ziet u ze als er weer eens hulp nodig is? Wij niet.