Hottie: De eerste, de beste, de lekkerste

Met terughoudendheid en de nodige aarzelingen deed ze mee aan de competitie De Smaak van Nederland a.k.a. Smaakvol 2010. Ze won de voorronde, de kwartfinale en de halve finale. En toen de finale. Ze noemt het sambals, maar het zijn licht pittige sauzen en chutneys.

En voor we het vergeten: De producten van Hottie staan in onze webwinkel [sedert maart 2014 niet meer]
En voor we het vergeten: Van harte gefeliciteerd Sita! Wij zijn plaatsvervangend trots.

Hottie heeft gewonnen!

Hottie de eerste de beste - Sita 1.jpg"Ze zeiden: daar moet je aan meedoen. Ik zag het eigenlijk niet zitten. Maar ik toen dacht ik: ach ja, wat kan ik verliezen? Toch?" vertelde Sita aan de keukentafel, toen ze van de zomer een lading potjes en flesjes bij ons afleverde. Tja, wie geeft haar ongelijk.
'Je hebt lef. Als je verliest kan je misschien wel inpakken met je bedrijvigheid,' dacht ik. Maar ik zei het niet. Ik knikte daarentegen instemmend. Durf moet worden gestimuleerd. En inmiddels ken ik Sita een heel klein beetje; ze heeft geen haast en loopt niet in zeven sloten tegelijk. Volgens mij in geen enkele sloot, zo behoedzaam als ze de volgende stappen neemt.
Op 19 oktober was ze hier weer en weer met een lading potjes en sauzen. Inmiddels had ze al de halve finale bereikt.
"Nou zeg?! Wie had dat gedacht? Ik niet!" sprak ze met blijde verbazing.
"Je zult zien: je gaat winnen!" zei ik. Maar ik dacht: 'Kan ze met pittige on-Nederlandse producten een competitie die De Smaak van Nederland heet winnen? Zal ze er niet op het laatst worden uitgeknikkerd ter faveure van een nieuwe kaas of erger, gepureerd fruit uit een zakje?'
Op dinsdag 30 november won ze de finale. 's Avonds laat, toen mrs. M en ik thuis kwamen troffen we een e-mail van Cokkie van Leeuwen in onze Inbox. Met als enige tekst het onderwerp: Hottie heeft gewonnen!!!!!!

De jury en haar mening

Hottie de eerste de beste - vignet.jpgDe Smaak van Nederland / Smaakvol2010 – we zijn confuus: hoe luidt de titel van deze wedstrijd nu eigenlijk werkelijk? – is een samenwerking van Syntens (het innovatienetwerk van de overheid) en Foodlog. Syntens beslaat in feite heel ondernemend Nederland en in deze competitie is gefocust op nieuwe, innoverende Nederlandse voedingsproducten. Op de website staat o.a.: "Ondernemer Sita Danser van het kleine productiebedrijf Hottie Sambal uit Rotterdam is de winnaar van Smaakvol2010. Sita Danser maakt biologische sambals en haar pittige 'rode ui-honing-sambal' veroverde op 30 november hart en smaakpapillen van de vakjury."  De jury bestond uit Karin Luiten (haarzelf), culinair journalist Felix Wilbrink (De Telegraaf) en Dick Veerman (Foodlog). "….het is een product waar je voor staat en waar je van kunt leven!" zei Dick tegen Sita. Aldus het verslag op de website.

KunsthalKOOKT 2004

Wij hebben Sita Danser voor het eerst ontmoet op de allereerste KuntshalKOOKT. Dat was in 2004. Wij met Het Genootschap der Vergeten Groenten en zij met haar eerste sambals. Anne Zeevalk, die toen meehielp, viel subiet voor haar aardappelsambal. En eigenlijk hebben we tot het voorjaar van 2010 geen contact meer gehad. Toen trof ik haar in Barneveld, op een markt op het landgoed De Schaffelaar. We hadden net onze webwinkel ingericht en, tja, 1+1=2. De bijzondere producten van Hottie moesten we natuurlijk daar in opnemen.

Links

De finalistenpagina (met fimpje)
Winnaarsverslag op website Syntens
En Hottie haar eigen site natuurlijk

Plaats een reactie