Knolselderijsoep

bron: er bestaan verscheidene recepten, maar zo doen wij het:
500 gr knolselderij, geschild en in blokjes; 250 gr aardappel, idem; 2-4 sjalotten, gesnipperd; scheutje olie; 1 à 1½ liter kippenbouillon; wat (kook)room; peper & zout; truffel

17 december 2009, 1 en 8 december 2010
Knolselderij is een geweldige wintergroente met veel lekkere mogelijkheden. Erg gezond. In deze soep bijvoorbeeld.

Knolselderijsoep met truffel.jpgOp 17 december 2009 waren mrs. M en ik in Den Haag. We lunchten in de Frederikstraat bij Restaurant Dining, meen ik. Daar kregen we knolselderijsoep. Met truffel. Verbluffend eenvoudig en zo lekker.
Ik weet niet of ik het daarna een keer zelf heb gemaakt. Het zal wel, maar het is niet in mijn kookannalen terug te vinden. Maar op 1 en 8 december dit jaar heb ik het in elk geval wel gedaan. Hanos had verse truffel; een balletje met een diameter van pakweg 3 cm kostte slechts 6 euro.
Het is erg leuk om met een verse truffel en een schaaf langs de gasten te gaan en er wat van op de soep te laten vallen. Maar het aroma van deze verse was nu niet bepaald pregnant, zoals je van truffel mag verwachten. Dus op 8 december opende ik een potje truffelschijfjes. Dat was duidelijk beter. (Vandaar het oliefilmpje op de soep op de foto.)

Bereiding
Smoor de sjalot glazig in de olie. Doe de blokjes knolselderij en aardappel erbij en roerbak even. Giet een grote hoeveelheid bouillon erbij en breng zachtjes aan de kook. Het deksel op de pan. Na pakweg twintig minuten is het wel gaar. Pureer, met de staafmixer of in een keukenmachien. Verdun de soep eventueel met nog wat bouillon en als dat naar smaak en inzicht een nog te dikke soep oplevert: met wat water. Giet er wat (kook)room door en roer. Breng op smaak met wat zout en eventueel peper.
Schep in de borden en drapeer er geschaafde truffel over dan wel schijfjes uit een potje.
Serveer en geniet!

Plaats een reactie