Dit is niet bij ons, MergenMetz, maar bij onze vrienden Jan en A.
Na het installeren van een vijfduizend liter tank voor regenwateropvang, volgt het aansluiten op de waterclosets en wasmachine.
Losgekoppeld van nuts
“Het mooist is helemaal los van nutsbedrijven en gemeentelijke voorzieningen te zijn. Niet meer afhankelijk van speculanten op de energiemarkt en de willekeur van provinciale en gemeentelijke heffingen, belastingen enzovoorts.” Aldus Jan, die verder anoniem wil blijven. (Zijn levensgezellin noemen we A.)
WC met handpomp
Bovenin de toiletruimte hangt een 100-liter waterreservoir. Deze vult de stortbak van het toilet. Dit reservoir kent twee vlotters boven elkaar. Op de laagste vlotter is een hydrofoor aangesloten. Als de waterstand te laag wordt, wordt de tank automatisch bijgevuld.
Jan kocht voor een prikkie een verzameling handpompen. Één wordt toegepast op de wc. Links op de foto, aan de muur, hangt ze.
“Wat is er nu leuker dan als je doorgetrokken hebt, de tank zelf met een paar armbewegingen bij te vullen,” lacht Jan. “Dan heb je ook meteen wat beweging.”
Dus als de stroom uitvalt en de hydrofoor het niet doet, kan het reservoir altijd worden bijgevuld. De handpomp is aangesloten op de bovenste vlotter in de tank. Is de tank vol, dan blokkeert het de watertoevoer en dat merk je meteen als je pompt.
Pompruimte
De hele installatie neemt niet veel ruimte in. Dit is een bovenaanzicht. [Klik op de foto voor een vergroting.]
Wasmachine minder zeep
Ook de wasmachine wordt aangesloten op regenwater. Regenwater is kalkarm. In verreweg de meeste wasmiddelen is een groot deel van de werkingskracht gericht op het ontharden van het water.
“Wat ik bij andere installaties heb gemerkt is dat er veel minder zeep nodig is om de was te doen,” zegt Gerrit Box van Kilian Water. “Als ze net zo veel zeep gebruiken als bij leidingwater, gaat het veel meer schuimen.”
Besparing 45%
Jan en A gebruiken ca. 100 m3 leidingwater per jaar. Als je Wikipedia moet geloven gebruikt een persoon ca. 60 liter water per dag voor was, wc en overig (de tuin). Dat is voor twee personen is dat 45 m3 per jaar. De waterbesparing is daarmee 45%.