Geroosterde wortelgroenten met chocoladedressing

Bron (voor de dressing en inspiratie): Chocolade volgens Côte d’Or (Kees Raat e.a. 2006)
2 eetl slagroom; pietsje cayennepeper; 1 ½ theel gemalen korianderzaad (dus korianderpoeder); peper & zout; 15 gr zeer pure chocolade; 1 dl olijfolie; 1½ eetl balsamico-azijn

De groenten, zorg voor 4 personen voor pakweg 1,6 kg, want door het roosteren krimpt het nogal. Neem groenten met een zoete ondertoon:

1 kleine of een halve grote pompoen; wat pastinaken; wat winterwortel; knolselderij; koolraap; rode ui; olijfolie; 300 gr mozzarella (dus van de buffel); wat rucola (raketsla);

Geroosterde wortelgroenten met chocoladedressing - breed.jpg

Neem een kleine sauspan en breng de slagroom gemengd met de cayennepeper, korianderpoeder en een beetje zout en versgemalen peper tegen de kook aan. Pan van vuur en 10 minuten afkoelen.
Proef. Moet hoog in de smaak zijn (sterk, dus), want straks wordt het afgezwakt.
Smelt de chocolade au bain-marie (of neem deze handige pan). Van het vuur halen en in één keer de olie en azijn erbij gieten. Klop met een garde goed door. (Het hoort, net als bij andere dressings, te schiften.) Klop ook het slagroommengsel erdoor.
Klaar.

Voor het serveren weer opkloppen.

De groenten schillen (pompoen hoeft niet, maar wel de pitten eruit) en in schijven of blokjes van 1-1½ cm in het vierkant dan wel dikte snijden. Met wat olijfolie mengen en in de oven roosteren – drie kwartier tot een uur op 200o C.
Besprenkel met nog wat olijfolie en grof zout.
Meng en schik de geroosterde groenten met de mozzarella en rucola op de borden. Eventueel nog een draai met de peper- en zoutmolen erover. Giet er dressing over. En de rest van de dressing er in een kom bij serveren.

21 februari 2012
Gemaakt tijdens de Derde Dinsdag van Slow Food Rijnzoet. Een uitzonderlijk geslaagd gerecht. Al zeggen we het zelf.

OPMERKINGEN
1)   De korianderpoeder laat zich goed vervangen door râs al hânout. Misschien wel beter.
2)   De pure chocolade die we gebruikten is de 100% van Kuná. Heel eerlijke chocola van topkwaliteit. (En natuurlijk omdat we Luis en Maria-Fernanda kennen.)

Plaats een reactie