Champurrado

We maken deze met Blanxart a la Taza Canella, daar zit al wat bloem in verwerkt, dus wij hebben extra 300 ml water toegevoegd.

8 blokken Blanxart a la Taza; 1 kaneelstokje; 625 ml water (+300 ml); 250 ml melk; ca. 100 gr masa harina; 3 theel rietsuiker; zout naar smaak; optioneel: vers gemalen peper of wat fijn gesneden Spaanse peper, naar smaak

Champurrado 1.jpg

Breng 375 ml water aan de kook.

Onderwijl mengt u in een maatbeker of kom de melk, de resterende 250 ml water en de masa harina. En wel zo dat het niet klontert.

Als het water kookt, giet u dit mengsel er al roerend in. U zult zien dat er masa harina naar onder is gezakt, dus handig is om weer wat warm water in de maatbeker of kom terug te schenken, goed te schudden en weer in de pan.

Breng alles met de suiker, kaneelstok en blokken chocolade zachtjes aan de kook. Kook een kwartier en roer regelmatig, anders brandt het aan. Door het maïsmeel wordt het dik. Breng op smaak met zout.
Klaar. Kaneelstok eruit. In de mokken schenken.
(Maar zie punt 1 van de opmerkingen.)

Champurrado 2.jpg

Champurrado 3.jpg

Champurrado 4.jpg

Champurrado.jpg19 februari 2012
Matthew Rowley schreef op 1 november 2011 Allerheiligen. Sindsdien liggen de tabletten Blanxart a la Taza te wachten op onze koelkast. Zelfs tijdens de strenge vorstperiode van het begin van deze maand. Het kwam er niet van om het te maken. Maar wel vandaag.
Rustige experimenteerdag. Dochter Mirte is er. Zij en mrs. M zijn proefkonijnen.
Mirte vind het lekker. Van mrs. M hoeft het niet. En ik? Ach, het heeft wel wat. Ik maal er bij wijze van experiment wat peper over: ja, nu begint het pit te krijgen.

OPMERKINGEN
1)   Het is wel heel erg dik. Dat komt vermoedelijk door de bloem die al in de Blanxart-chocolade is verwerkt. Door toevoeging van 300 ml water krijgen we een aangename dikte.
2)   In eerste instantie bijzonder flauw van smaak – ja, ook zonder de 300 ml water. Rowley heeft het over de schijven chocolade van Ibarra. Daar zit, net als de Blanxart ook wat kaneel in. Verder qua samenstelling weinig verschil, m.u.v. de bloem.
Wij voegden wat zout toe.
3)   Masa harina is maïsmeel. Bega niet de fout polenta te nemen. Masa harina is veel fijner.

Plaats een reactie