Faire prijs voor chocola en korting voor u

Onze andere hobby, Chocoweb, is vernieuwd. Dat wil zeggen dat de styling iets is veranderd en een geheel nieuwe webwinkel. Dus bieden we iedereen een feestelijke korting tot en met 31 december 2013. 

15% Korting

Als u bestelt bij Chocoweb en bij het afrekenen de code ‘chchukululu‘ invult (zonder de apostrofjes), krijgt u 15% korting. Uitgezonderd zijn boeken, aanbiedingen en kookgerei. Het geldt tot en met 31 december 2013.

chocoweb vignet.jpg

Dit is goede chocolade

Chocoweb is er trots op dat (vrijwel) geen enkele van haar chocolades een fairtrade vignet heeft

November 2009 zijn we gestart met onze webwinkel voor ècht goede chocolade. Die is duurder dan men van supermarktchocolade gewend is. Goede chocolade kent twee aspecten: De cacaoboer moet een mooie prijs ontvangen èn de organoleptische kwaliteiten – een heerlijk woord dat voor al het zintuiglijke staat: kleur, reuk, smaak, textuur, mondbeleving et cetera.

H2 VirungaSoms onderhoudt de producent, de chocolatier, een bijzondere relatie met een of meer cacaoboeren (bean to bar) maar ook steeds vaker produceren de boeren – of hun coöperatie – zelf (tree to bar). Dan is het net als met de zelfkazende boeren die we in Nederland kennen: ze stoppen er ziel en zaligheid in. En dat proef je.

UTZ Certifiedfaitrade max havelaarFairtrade, Utz, Rainforest Alliance en meer van dat soort vignetten zijn een soort van garantie voor de consument dat er enigermate redelijk met de boeren wordt omgesprongen. Dat is nodig omdat in de voedselindustrie de keten niet transparant is. Maar ja, dit betreft minder dan 5% van de wereldproductie en het is nog maar de vraag wat de boeren er zelf wijzer van worden.

 

Duur? Welnee!

Aldi heeft “chocolade” van 200 gram voor € 1,09. Bij Chocoweb ligt de goedkoopste chocolade rond de € 3,00 – voor 50 gram. De duurste tegen de € 15 voor 50 gram.

Bij de eerste de beste cafetaria bent u al snel twee euro voor een kop koffie kwijt. Bij het populaire Starbucks wordt grif vier euro voor een grote beker betaald. Dat is slok-weg. Maar drie euro voor mooie chocolade vinden we duur. Raar hè?

Paniek in chocoland: Groot cacaotekort verwacht

Paniek in de wereld van de chocolade.Noodmaatregelen. Actieplannen. Zo moeten we uit de pers vernemen. Het betreft goedkope, kwalitatief mindere chocolade die in veel consumptiegoederen wordt verwerkt, zoals de goedkopere repen, om de Magnum of een Mars/Nuts/KitKat/Milkyway et cetera.

Chocoweb groeit door - volkskrantpresentatie

Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws (18 november 2013) zegt chocoladegigant Barry Callebaut dat er in 2020 een tekort van 1 miljard ton cacao is op een totale productie van 4 miljard ton.
De Volkskrant – zie de presentatie De Chocolade Raakt Op – en NRC Handelsblad haken er in diezelfde week op in. 
Cacao Growers Son, Piura 300x227De meest belangrijke reden van het tekort is dat de cacaoboeren overstappen naar andere teelten. Cacao levert te weinig op, Max Havelaar, Utz en welk label dan ook ten spijt. Sterker nog: Giganten als Barry Callebaut, Cargill en ADM, die de wereldmarkt beheersen, omarmen Utz. Ons inziens een vorm van greenwashing
In de presentatie van de Volkskrant wordt cacaoboer Abblémet betere teeltmethoden als voorbeeld aangehaald. NRC merkt in haar commentaar cynisch op: “Hij produceert drie keer zoveel als Ouedraogo – maar vooral ook in het voordeel van de grote chocoladefabrikanten als Mars en Nestlé.”

Geen paniek!

Na Afrika is er geen goedkope vluchtweg meer. Nu moet de prijs reëel worden

We hebben het over Afrikaanse chocolade, waar de laatste neokoloniale plantages zijn. Door de geschiedenis heen hebben Westerse chocoladebedrijven de plantages van Zuid-Amerika verhuisd naar Azië, verhuisd naar Afrika. Telkens wanneer de koloniën zelfstandig werden verlieten de bedrijven die landen. Na Afrika is er geen goedkope vluchtweg meer. Nu moet het reëel worden.

De prijs die u in de supermarkt voor chocolade betaalt is dus te laag. En dat geldt ook voor die van Tony Chocolonely.

IMG_2052 (Custom)Wat denkt u dat de boer verdient aan die reep van 200 gram van het merk Chateau die bij Aldi voor € 1,09 in de winkel ligt?
Wat denkt u dat de boer verdient aan een reep van 180 gram van het merk Tony Chocolonely dat een adviesverkoopprijs van € 2,49 heeft?

De hele keten verdient er aan: De winkelier, de verpakkingsfabrikant, de opslagruimte, het transport per vrachtwagen, de groothandel, de fabrikant, de verscheping van Afrika naar Amsterdam, de opslag in Afrika, de opkoper/handelaar en dan…. de cacaoboer. En natuurlijk de fairtrade-organisatie. Want ook die mensen hebben een kantoor, reizen en verdienen een loon. (November 2012 kwam in het nieuws dat de Afrikaanse boeren weinig van fairtrade merken. Lees Faitrade chocola met een bittere smaak.)

Een eenvoudig sommetje

Uit de gegevens van COPAL (Alliance of Cocoa Producing Countries) blijkt dat de cacao-opbrengst tussen de 0,2 en 0,5 ton per hectare is. Ghana, een van de betere Afrikaanse landen, zit rond de 0,33. Cacaoboeren hebben terreinen tussen de twee en tien hectare. Dus een gemiddelde cacaoboer met vier hectare produceert 1.320 kg cacaobonen.

In de afgelopen periode 2012-2013 schommelt de cacaoprijs op de termijnmarkt rond de $ 2.300 per ton. Dat is dus wat de speculant er voor krijgt. Niet de boer. Maar àls de boer dit bedrag zou krijgen, bedraagt zijn jaarinkomen $ 2.300 * 1,32 ton = $ 3.036.

En denkt u dat Abblé en de zijnen dan nog echt geld overhouden om te investeren in hun bedrijf?

De termijnmarkt is er om tekorten aan te vullen. Barry Callebaut, Mars, Nestlé, Cargill, ADM en anderen laten zich daar niet door sturen. Die sluiten vooraf al contracten. Tegen lagere tarieven uiteraard. De absolute armoedegrens is in 2008 bepaald op $ 1,25 per persoon per dag. Dus moet leven van wat in de VS voor dat bedrag kan worden gekocht. Dat is $ 456 per persoon per jaar. Abblé, in de presentatie van de Volkskrant, heeft elf kinderen…..

armoedekaart

Dit is de armoedekaart van de wereld. U ziet het: donkergeel, rood en diep rood-bruin is waar het een groot deel c.q. het grootste deel van de bevolking onder de armoedegrens leeft. In Afrika: daar waar de meeste cacao vandaan komt.

Fairtrade prijs

kinderarbeid 300x200

Fairtrade is een druppel op de gloeiende plaat en zet eigenlijk geen zoden aan de dijk. Wij hebben meer dan eens gehoord dat fairtrade een Westerse uitvinding is en dat er geen boer beter van wordt. Waarvan akte.

Per 1 januari 2011 is de zgn. faitrade minimumprijs voor cacao verhoogd naar $ 2000/ton. Is $ 2/kg. De boer krijgt op de op dat moment geldende prijs, waarvoor hij het aan een opkoper verkoopt, bovendien een premie van $200/ton, dat is $ 0,20/kg. We hebben hierboven al gezien dat ook $ 2300/ton onvoldoende is voor een goed bestaan. De ICCO, International Cocoa Organisation, houdt de marktprijzen bij. Op 25 november 2013 is die voor cacao rond de $ 2.821/ton, dus $ 2,80 per kg. Dat krijgt de boer niet, wel de (termijn-)handelaar. Maar het maakt duidelijk dat de cacaoboeren het soms beter op de reguliere markt kunnen verkopen.

Plaats een reactie