Floraliën

De grootste bloemen- en plantenexpo ter wereld is van 9 tot 18 mei in de Brabant Hallen. We arriveerden maandag 12 mei om kwart over tien, twee uur later stonden we weer buiten. Dat zegt misschien voldoende.

Samenvattend

Een beetje de sfeer van Groei&Bloei van midden vorige eeuw

We hadden andere verwachtingen en het viel ons daarom tegen. Het materiaal dat op de beurs te zien is, is van goede kwaliteit. Maar de wijze waarop een en ander is tentoongesteld is weinig inspirerend. Wellicht uitstekend voor de klassieke tuinliefhebbers, maar zij die verwachten te worden geprikkeld, iets innoverends of wat dan ook te zien, kunnen beter thuis blijven.

Anthonetta van Bergenhenegouwen, hovenier en die bij ons Eetbare Siertuin’iert, en ik hadden besloten ons licht op te steken. Er zou immers ook aandacht voor eetbare c.q. moestuinen zijn. En bovendien is het een beurs voor kwekers en tuinbedrijven die ook opengesteld is voor het grote publiek. Maandag leek ons een juiste dag. Het was rustig, maar ik had tevoren niet bevroedt dat ik thuis zou lunchen. 

Floraliën

Is wat er elders in de wereld wordt georganiseerd dan het absolute minimum?

’s Werelds grootste bloemen en plantenexpo staat op de website. Dat kan, maar je vraagt je onmiddellijk af: Is wat er elders in de wereld wordt georganiseerd dan het absolute minimum?

De bezoeker volgt de looproute door de hallen, waar kwekers, tuinarchitecten en meer zich met pseudo-tuinen presenteren (Floraliën noemt een stuk in de hal aangelegd tuin ‘presentaties’.) Minpunt is dat bij geen enkele presentatie een betrokken persoon aanwezig was. 

Internationale bloemenpracht

De eerste hal (hal 3) heet ‘internationale bloemenpracht’. Je moet er van houden.

Veel zoetgekleurde azalea's zijn het eerste dat de bezoeker treft.
Veel zoetgekleurde azalea’s zijn het eerste dat de bezoeker treft.

Hal 4 is The Green City – ‘Groen is sociaal’ vertelt het banier boven ons. Hier komen stedelijke huis-, tuin-, perk- en parkthema’s aan de orde. Maar o.i. te beperkt. Om het stadse te benadrukken wordt het geluid van razend verkeer ten gehore gebracht.

Grote bijenkorf van twijgen.
Grote bijenkorf van twijgen.

Imkerij Stad en Streek heeft een leuke presentatie met centraal een van twijgen gebogen contour van een fikse bijenkorf. Bij een daktuin met twee berken op een dakkapel vragen we ons af wat de realiteitswaarde ervan is. Of de dakkapel is trompe-l’oeil en in werkelijkheid een hele grote bak aarde waarin de bomen wortelen.


Insectenhotel in een insecten-onvriendelijke presentatie
Insectenhotel in een insecten-onvriendelijke presentatie

Veel insectenhotels, soms in combinatie met een tuin waarvan je denkt: Als ik insect ben, blijf ik hier weg! Dus moet het wel een zeer luxueus hotel zijn om de insecten te lokken. (Zo ziet het er wel uit.)


Antony and the Johnsons

Hal 5 - Anthony‘Fleurig interieur’ is hal 5. Bloemen, kamerplanten, snijbloemen. Misschien mooie bloemen, maar een doodsaaie presentatie. Hoewel? In een soort duistere straat – het geheel in de Brabant Hallen is al vrij duister, kunt u nagaan – zijn bloemsierkunsten ten toon gesteld. We werden getrokken door een, wat op afstand een grote fleurige man in gewaad leek.
“Dat lijkt me leuk,” zei ik tegen Anthonetta “Het lijkt wel een soort Antony van Antony and the Johnsons”.

Dichterbij gekomen leest ze het informatiebord: “Wel nee, joh, het is geen mens, het is bij elkaar gestoken afstudeerwerk.”


Eten uit eigen tuin

Boven de ingang van hal 6 Tuinen hangt een banier met de tekst ‘Eten uit eigen tuin’. Ons hart springt open. Hier komen we voor. Het eerste wat we zien heeft echter niets met eten te maken. En mooi vinden we het ook niet. Ook niet als we er een schilderij van Mondriaan in herkennen.

Eten uit eigen tuin?
Eten uit eigen tuin?

Maar wat doorlopen en ja, De Batterijen heeft een aardige presentatie opgezet net als Esveld tezamen met de gebroeders Bulk. Niet alles is eetbaar, maar Cor van Gelderen (Esveld) heeft onmiskenbaar zijn invloed gehad: de tilia henryana staat er tussen. Dat is een linde waar hij zeer enthousiast over is. Deze boom staat ook in onze Eetbare Siertuin

Stadspark

Binnenkomst van hal 1 - Stadspark
Binnenkomst van hal 1 – Stadspark

Als we de demokeuken van Eurotoques passeren komen we in Hal 1 Stadspark. Hier is het grootser aangepakt. Anthonetta en ik hebben soms een andere opvatting van het getoonde – zij komt uit een roemrucht kwekersgeslacht, was bloemist en is hovenier, dus zij kijkt anders naar wat aan perkontwerpen wordt getoond.


De presentatie van Autarkia
De presentatie van Autarkia

Toegegeven, het stukje dat door Autarkia is ingericht is leuk en rebels in deze over het algemeen brave, gezapige expositie.


 

“We hebben langer in de auto gezeten dan dat we hier zijn,” zegt Anthonetta schertsend als we de laatste hal binnenlopen

Beurs

De laatste twee hallen – kleine hallen – zijn ‘beurs’. Hier staan kramen met tuingereedschappen, bloembollen en meer. Echte marktkooplui, die u elders ongetwijfeld ook tegenkomt. Zij die de grootste bollen verkopen, zij die de beste snoeischaar hebben. Maar ook hier is weinig prikkelends te vinden. Een bedrijf als De Wiltfang zou er uit springen. Maar ze staan er niet.
Wel Eurotoques met een kleine stand.
“Waarom zijn jullie hier op Floraliën aanwezig?” vraag ik Daam Scharloo, bestuurslid.
“Voor de mensen. Als ze ‘eurotoques’ horen denken ze aan kippen. We willen de mensen laten kennis maken met restaurants die gezonde en eerlijke, natuurzuivere producten gebruiken. Hier komen 150.000 mensen.”

Tenslotte

Of die 150.000 worden gehaald, betwijfelen we. We hebben het gezien. Twee uur na aankomst zitten we in de auto. En dan hebben we ook nog even koffie gedronken.

De entree bedraagt vijftien euro per persoon, het parkeren kost acht. Een nogal slappe beker koffie is € 2,50. Best wel prijzig voor een bezoek van nog geen twee uur.

Gelukkig hebben we nog de foto’s

Sommige zijn niet helemaal scherp. Het was over het algemeen wat lichtarm in de hallen.

 

Plaats een reactie