Groenten en fruit van ver

Het is weer de tijd van "Weet wat je Eet". De Voedsel en Warenautoriteit kondigt aan scherper te gaan letten op groenten en fruit van buiten de EU. Maar ook binnen de EU deugt het nog steeds niet helemaal.

VWAIn een persbericht van 1 december j.l. stelt de VWA dat met name bij producten uit Thailand, Brazilië, Dominicaanse Republiek en India in de periode 2007 – 2009 veel overschrijdingen van de gezondheidsnormen zijn waargenomen. We hebben het dan over bestrijdingsmiddelen. En nu komt het cryptische: de VWA stelt dat overschrijding van de wettelijke norm afneemt, en van de gezondheidsnorm toeneemt.

Wettelijke en gezondheidsnorm

kiwiWe citeren het bericht van de VWA: 'De wettelijke norm geeft aan wat op producten mag achterblijven na een verantwoord uitgevoerde teelt (de MRL). Dat wil zeggen dat landbouwers niet meer van een bepaald bestrijdingsmiddel mogen gebruiken dan nodig is om een ziekte of plaag goed te bestrijden. Deze normen liggen in de meeste gevallen (veel) lager dan de gezondheidsnormen. De gezondheidsnormen zijn gebaseerd op consequenties van langdurig gebruik (acceptable daily intake, ADI) en op acute risico's (acute referentiewaarde, ArfD) bij hoge concentraties. In de rapportage geeft de VWA aan hoe vaak gezondheidsnormen en wettelijke normen zijn overschreden.'
De gezondheidsnorm heeft er dus ermee te maken hoeveel u van een product eet en dus binnenkrijgt.

Zuid-Europa

Groenten en fruit uit Nederland, Zuid-Afrika en Israël blijven vrijwel altijd binnen de wettelijke en bijna altijd binnen de gezondheidsnorm. Echt veilig zijn producten uit Duitsland en Nieuw-Zeeland. Maar groenten en fruit uit Zuid-Europa (Spanje, Italië, Griekenland) en tropische landen voeldoen vaak niet aan de wettelijke norm. Oftewel: die boeren en landbouwers gebruiken veel gif. Thailand spande de kroon met overtredingen bij meer dan 50% van de monsters. Het betrof m.n. kouseband, kerrieblad en pitloze druiven.

kassen in spanje

Seizoensgroenten

We hebben het al eerder op onze website verteld (Weet wat je Eet). In Nederland wordt veel in het beschermde klimaat van kassen geteeld, in Zuid-Europa in de openlucht, plastic kassen of onder polytunnels. Daar hebben insecten, schimmels etc vrij spel en dus moet er meer bestrijdingsmiddelen worden ingezet. Het beste is seizoensgroenten te eten. Geen courgettes in de winter, geen sperziebonen in de winter, geen tomaten en paprika. Wel witlof, spruitjes, schorseneren, wortelen, bietjes, koolraap en noem maar op.

Links

Persbericht van de VWA
Onderzoeksrapport residuen op groenten en fruit 2007-2009

Plaats een reactie