Het is weer de tijd van "Weet wat je Eet". De Voedsel en Warenautoriteit kondigt aan scherper te gaan letten op groenten en fruit van buiten de EU. Maar ook binnen de EU deugt het nog steeds niet helemaal.
Wettelijke en gezondheidsnorm
De gezondheidsnorm heeft er dus ermee te maken hoeveel u van een product eet en dus binnenkrijgt.
Zuid-Europa
Groenten en fruit uit Nederland, Zuid-Afrika en Israël blijven vrijwel altijd binnen de wettelijke en bijna altijd binnen de gezondheidsnorm. Echt veilig zijn producten uit Duitsland en Nieuw-Zeeland. Maar groenten en fruit uit Zuid-Europa (Spanje, Italië, Griekenland) en tropische landen voeldoen vaak niet aan de wettelijke norm. Oftewel: die boeren en landbouwers gebruiken veel gif. Thailand spande de kroon met overtredingen bij meer dan 50% van de monsters. Het betrof m.n. kouseband, kerrieblad en pitloze druiven.
Seizoensgroenten
We hebben het al eerder op onze website verteld (Weet wat je Eet). In Nederland wordt veel in het beschermde klimaat van kassen geteeld, in Zuid-Europa in de openlucht, plastic kassen of onder polytunnels. Daar hebben insecten, schimmels etc vrij spel en dus moet er meer bestrijdingsmiddelen worden ingezet. Het beste is seizoensgroenten te eten. Geen courgettes in de winter, geen sperziebonen in de winter, geen tomaten en paprika. Wel witlof, spruitjes, schorseneren, wortelen, bietjes, koolraap en noem maar op.
Links
Persbericht van de VWA
Onderzoeksrapport residuen op groenten en fruit 2007-2009