Takkenschaar

"Deze gaat de rest van je leven mee," zei Jan toen ik met het ding in mijn handen in zijn winkel stond. Ik was het zat. Na een takkenschaar van Gardena had ik een goedkopere van Landgoed gekocht. Die heeft het net twee jaar uitgehouden. Goedkoop is duurkoop. De Felco 22 kost een rib uit mijn lijf, maar dat zou het dan moeten zijn. Forever and ever.

??Levenslange garantie

Met de opmerking 'de rest van je leven' wees Jan mij subtiel op mijn sterfelijkheid. Iets dat je je realiseert als je een zekere leeftijd bent gepasseerd. Hoewel ik altijd beweer dat ik honderd wordt, staat dat vooraf niet vast. Felco biedt levenslange garantie.

De Felco 22 is 84 cm lang weegt weliswaar bijna 2 kg, maar snijd door takken tot 5 cm als een warm mes door een stuk roomboter. Dat heb ik al die jaren moeten missen. Het is net als bergschoenen: zwaar, maar ze lopen licht. (Klik hier voor de productbeschrijving op de site van Felco.) Een Engelstalige Felco-website spreekt van "the manliest lopper", dat spreekt mij wel aan. Ik ervaar het als een bevestiging van de juiste keus.

Het kostte me dan ook € 190,–. (Bij nader inzien: ze zijn goedkoper te krijgen, maar ik ben trouwe klant bij Osma en hun service is enorm.) Bij de huidige rentestand betekent dat nog geen € 5,– per jaar verlies, als ik het geld op de spaarrekening had laten staan. Maar ik moest een andere kopen, want die ik had was gewoon gebroken.

De hoge prijs moet worden afgezet tegen kwalitatief minder goede spullen; het gebruiksgemak is groot en bij dikkere takken hoeft niet meteen naar een zaag te worden gegrepen.

 

Landgoed

Hiervoor had ik een van het merk Landgoed, het huismerk van Welkoop en Boerenbond. Ik weet niet meer wat ik ervoor betaald had, maar meer dan vijfentwintig euro kan het niet zijn geweest. Twee jaar garantie gaf Welkoop – voor mij net te kort. Dat kostte me dus pakweg € 12,50 per jaar. Plus renteverlies op de aanschafprijs. Duurkoop.
Na het verlies van de Gardena takkenschaar wilde ik geen geld meer uitgeven voor iets dat snel kapot ging. Het ding had echter wel wat langer mogen meegaan.

Gardena

Takkenzooi - GardenaDe schaar van Gardena heb ik langer gehad, maar het gebruik heb ik niet echt als een plezier ervaren. De aanschafprijs zal iets van € 70 euro zijn geweest, mezelf kennende (Gardena's zijn tussen de pakweg € 20 en € 75 te koop.) Als ik daarmee zes of zeven jaar heb gedaan, dan kostte me die ca. € 10,– p.j., excl. renteverlies als gevolg van het besteden van de aanschafprijs.

Conclusie

Als u het geld hebt, loont het, net als bij zoveel andere dingen, kwaliteit te kopen. Uiteindelijk betaalt de Felco zichzelf ook in geld terug. Het verschil met een gemiddelde takkenschaar is pakweg 110 euro. Het verschil in jaarlijkse kosten (afschrijving e.d.) € 5,–. Dus over twintig jaar….. had ik 'm maar eerder gekocht.

Alleen ik moet de Felco 22 niet ergens in de tuin kwijt raken.

1 gedachte over “Takkenschaar”

  1. We staan nog steeds achter deze keus. Vandaag gebruikt om de meidoornhaag uit te dunnen. Feest! (Nou ja, meidoorns hebben dus doornen, maar het gebruik van de schaar is super.)

    Beantwoorden

Plaats een reactie