Hex. Dat andere tuinevenement.

De Tuindagen van Hex is niet zomaar een tuinevenement. Het is een warm bad voor de tuin- en plantenliefhebber. Hoewel het, zeker op zaterdag 1 juni voor ons, standhouder, bibberen was in het kille, druilerige weer. Desalniettemin kwamen de bezoekers in grote getale. Want de ware tuinliefhebber kan wel tegen een spatje.

We hebben velen van jullie aan onze stand op de cour – binnenplaats – mogen ontmoeten. Het is altijd leuk om te ontdekken dat we best wel goed bekend staan. Als het niet door de recepten is, dan wel door de plantbeschrijvingen, recensies et cetera.

We schreven het al eerder: Hex is familie. Het is geen commercieel evenement, georganiseerd door een of ander bureau, nee, graaf Ghislain d’Ursel – kortweg: de graaf – en zijn familie openen hun tuin en verwelkomen hun gasten. Dat geldt voor de standhouders maar ook voor de bezoekers. Het schept een band. En als je met je stand op Hex staat, dan heb je wat bijzonders te bieden.

Vera’s Moestuin

Het was voor ons een grote eer dat Vera Greutink niet alleen op Hex haar boek presenteerde en op vrijdag en zaterdag enkele lezingen verzorgde, maar dat ze ook aan onze stand haar boek signeerde. Een recensie staat hier op de site. En, als je niet naar Hex kon komen, we hebben het ook in onze webwinkel 😊

Roos Nehalennia

Zo zijn er vele rozenkwekers, maar één Bierkreek. Zij presenteerden een nieuwe roos, Nehalennia genaamd, die door de graaf en Christa werd gedoopt. Kennelijk groeien rozen goed met champagne.
Nehalennia is de naam van een godin van de reizigers, zeelui en handelaren. En Nehalennia werd vooral geëerd bij de monding van de Schelde. De Schelde is de rivier die dwars door Belgié loopt en uitmondt in het Nederlandse Zeeland – met De Bierkreek in Zeeuws-Vlaanderen.

Meesterkok Claude Pohlig

Deze geweldige Belgische meesterkok is gek op groenten. Hij en zijn team staan op allerlei evenementen met de meest bijzondere en smaakvolle gerechtjes. (En als je wilt, koken ze ook een diner voor honderd man.)
We eten niet altijd wat bij Pohlig, als we er zijn. Maar meestal wel. Hij heeft ene kleine kaart, maar dit keer werden we door anderen gewezen op de wortelpannenkoek – crêpe de carottes. Opgerold en gevuld met rucola, aubergine, paprika, wat pesto en wat feta. Een prachtig en zeer smaakvol gerechtje.  

Wilde bloemen van Roger Phillips

Er was ooit een bijzonder duo dat prachtige boeken maakte. Martin Rix en Roger Phillips. Roger was excentrieke kunstenaar, auteur en fotograaf. Samen met botanicus Rix maakte hij twaalf boeken, en zelf nog vele meer. Zoals, na zes jaar onderzoek ‘Mushrooms and other Fungi of Great Britain and Europe’ [alsof GB niet bij Europa hoort, het blijft vreemd, red.]. En, zo vertelt Nicky Foy, zijn weduwe, het boek Wild Flowers, dat eerst in 1977 verscheen. In 2019 benaderde de uitgever hem voor een bijgewerkte heruitgave. “Een man van 87 kreeg weer een boekcontract. Dat is onvoorstelbaar,” vertelt Nicky. Roger overleed op 15 november 2021. En Nicky Foy legde de laatste hand aan het boek – de meest belangrijke klus was het digitaliseren van de inhoud.

“Het boek is naar de maanden en de seizoenen opgebouwd, dus april staat aan het begin. Maar tussen 1977 en 2024 veranderde de globale opwarming wel iets aan het klimaat,” vertelt Nicky. Enfin, We gaan het boek nog goed bestuderen en schrijven er een recensie over. Want de wilde planten aan de andere kant van de Noordzee zijn heus niet veel anders dan hier.

En verder op Hex

De variatie in het aantal standhouders is niet groot. Soms gaat er een, soms komt er een bij. Hun aanbod verandert meestal wel.
Het ene jaar is het zo droog dat de paden worden besproeid om opstuivend stof te voorkomen, en dit jaar is het zo nat dat er rijkelijk stro op de zompige ondergrond gelegd. Wat een inzet van medewerkers en vrijwilligers. En het was goed.

Onderkomens in de tuin

Onderkomens in de tuin. Dit keer drie, tussen de tachtig exposanten. Dat moet kunnen. En alle drie op hun eigen wijze bijzonder. Atelier Knoest staat regelmatig op Hex, doorgaans met fraaie natuurhouten objecten. Maar nu valt ons het tja – wat is het? – gevlochten nest op. Helaas niet waterdicht, maar je zou er zo in willen kruipen.
En wat dacht je van Mia Cabana?
“We hebben goud bij de Henry Van De Velde Awards gewonnen,”zegt de man trots.
“Henry Van De Velde?”
“Dat is de hoogste onderscheiding voor design.” Aha. Het ziet er inderdaad erg design uit. En mooi. Eigenlijk is het een klimrek in de vorm van een huisje. Het is verkrijgbaar in twee breedtematen (290 en 361 cm) en vier lengte maten (tussen 397 en 607 cm). Met een van 361 x 607 heb je een bijzondere partytent. Het dak, de screen, is zonwerend en niet waterdoorlatend. Dus je kunt er met regen en zonneschijn onder zitten. De horizontale bamboestokken zijn er voor klimplanten. Iets verder staat een plastieken bubbel. Een paar mensen zitten binnen aan tafel. Droog, want buiten miezert het. Is het een kas of serre of een extra buitenkamer? Het is van Mister Domes.

Fotoimpressie

Klik jezelf door de fotogalerij.

Plaats een reactie