Hongerhormoon maakt alles lekkerder

Stond er vorige week in de kranten dat onze vetcellen na de twintigste verjaardag niet meer in aantal toenemen, nu blijkt dat het hormoon ghreline de eetlust opwekt.

De dikkerds onder ons weten het nu: ze kunnen er niets aan doen. Vetcellen blijven en het hormoon wordt aangemaakt. Of je nu wilt of niet.

De website van VPRO Noorderlicht meldt dat Canadese onderzoekers hebben ontdekt dat een lege maag het hormoon ghreline aanmaakt, dat op haar beurt de hersenen bewerkt: honger! En het hormoon maakt dat alles er lekkerder uitziet.

Eten wat je eten kan

Bij honger wordt het eten van calorierijk voedsel op deze wijze gestimuleerd. Als oermens wist je immers niet wanneer je de volgende keer iets eetbaars zou tegenkomen. In onze maatschappij is het nut van dit hormoon vervallen; integendeel: het zorgt voor overgewicht.

Door ghreline gestimuleerd eten geeft de eter een prettig gevoel, dat, aldus Noorderlicht, overeen kan komen met wat een snuif cocaïne voor anderen doet.

Lekkerder

Uit het onderzoek blijkt dat bij mensen die een hoog ghreline-gehalte hebben (vlak voor het eten, erna keldert het), de hersenen actiever reageren op dingen als hamburgers, frites enz. dan wanneer de geen honger hebben. De conclusie luidt dat door het hormoon het eten lekkerder uitziet.

Lees hier het hele artikel op Noorderlicht.

Plaats een reactie