Lastige luizen wegademen

Lastige luizen wegademen - bladluizenNoorderlicht, de wetenschapsrubriek van VPRO, bericht dat luizen bijna letterlijk de hete adem in de nek voelen en zich op de grond laten vallen. Wellicht dat moestuiniers lastige luizen best verdrijven door elke plant iedere dag even flink te beademen.

"Het fenomeen was op de Noorderlichtredactie wel bekend: adem op een plant en de bladluizen laten zich massaal op de grond vallen." Zo begint het artikel op de website.
Het is ons nooit opgevallen.
Zelfbescherming

Nu blijkt dat luizen bij het voelen van de warme adem zich uit zelfbescherming razendsnel op de grond laten vallen. Anders worden ze verorberd, door schaap, geit, koe of welk ander dier dan ook.

Op de Universiteit van Haifa hebben ze ermee geëxperimenteerd en het fenomeen onderzocht. Het resultaat is deze week in Current Biology gepubliceerd.

Lastige luizen wegademen - onderzoeker

Een test betrof het eten van met luizen bezette luzerne door een geit. 65% van de luizen liet zich, vlak voordat ze gegeten zouden worden, vallen. Bij testen met een kunstmatig ademapparaat bleek niet zozeer de chemische samenstelling van de adem een rol te spelen, als wel de warmte en luchtvochtigheid.

De onderzoeker heeft neusgaten dicht en zijn adem wordt afgevoerd om het onderzoek niet te beïnvloeden.
 

Filmpje

Laatste redmiddel

Gewoonlijk waarschuwen insecten elkaar door een zgn. feromonenalarm. Doch dat is niet zo snel als deze reactie van de luizen op adem. Luizen signaleren de adem zelf en laten zich, als laatste redmiddel, vallen. Dat vereist een heel goed werkend detectiesysteem. Een laatste redmiddel, want op de grond wacht hen ander onheil. Op zoek naar een nieuwe plant treffen ze spinnen, kevers, mieren. En de aarde zelf kan ook wel eens te warm zijn, waardoor ze door hitte sterven. Maar alles beter dan worden opgegeten.

Website en bericht Noorderlicht

Plaats een reactie