Komkommersoep met dille en een aardappel

1 liter kippenbouillon; 1 ui, grof gesnipperd; 1 teen knoflook; 1 aardappel, geschild en in kleine blokjes; 1 komkommer; 1 bouquet garni; 1 dl (magere) kookroom; 2 eetl dille, fijngehakt; peper en zout; klontje boter

komkommersoep met dille en een aardappel - lang.jpg

De komkommer schilt u niet. Snijdt 'm in de lengte door en haal met een eetlepel de zaadlijsten eruit. Snijd de komkommer in blokjes.

Smelt de boter in de pan en smoor eventjes de blokjes aardappel en ui. Giet de bouillon erbij, doe het knoflookteentje erin en het bouquet garni. Laat een minuut of twintig zachtjes koken. Voeg de komkommer erbij en tien minuten later vist u het kruidenbuiltje eruit. Zet de staafmixer erin en pureer. Doe de room erbij, roer door. En de dille natuurlijk.

komkommersoep foodstyling 2.jpg

10 augustus 2010
Vorig jaar ben ik begonnen met een queeste naar de ultieme (koude) komkommersoep met dill. Eigenlijk omdat de Franse naam Crème de Concombre à l'Aneth zo ontzettend heerlijk is.
En dit is een van de recepten die ik test. Lekker, maar of het het beste is?

 

OPMERKINGEN
Een bouquet garni of kruidenbuiltje bevat allerlei (tuin-)kruiden als tijm, lavas, peterselie, selderij e.d. Vaak aaneengebonden, maar ook wel in een speciale zak of supergroot thee-ei.

Plaats een reactie