Maison Mari – een kookboek met menu’s

Reis door het jaar in 54 diners, kleine geschiedenissen en grote gerechten, van soezen en mousses tot croquettes, tartelettes & bonbons. Maison Mari is een kookboek met complete menu’s per seizoen. Het is gelardeerd met de belevenissen rond de bouw van een restaurant en andere wetenswaardigheden.

Gastrecensent: Corinne

Wat kan je nog schrijven na een boek dat de ‘Groentebijbel’ heet? Een sprookjesboek? Een geschiedenisboek, een dagboek, of toch een kookboek? Dit boek biedt alles voor één prijs.

Het idee van vierenvijftig complete menu’s passend bij elk jaargetijde sprak me aan. Er staan genoeg kookboeken in de kast om uit kiezen, maar een mooi op elkaar afgestemd vegetarisch menu vind ik soms best lastig. Ik was dus buitengewoon geïnteresseerd in de belofte van dit boek. En, zeg nu zelf, wel makkelijk om dit zo op een presenteerblaadje aangereikt te krijgen.

Op veel foto’s is een poppetje bij gerechten geplaatst. Dat maakt o.i. de belevenis ervan vervreemdend

Het boek is fors, telt 568 pagina’s. Het is duidelijk ingedeeld door gebruik van kleuren en verschillende lettertypes. Het is geen boek met mooie foto’s van alle gerechten. Wel zijn de foto’s van de gedekte tafels een plaatje. Vooral het servies. Persoonlijk heb ik liever geen kleine mensjes, beestjes en frutseltjes bij mijn gerechten, maar dat terzijde.


Ruimte voor creativiteit

rechtsonder een glazen vark

Per maand worden enkele menu’s gegeven met een wijnsuggestie. Er wordt wel wat van je verwacht – goed lezen in plaats van plaatjes kijken. De uitleg is goed, alle ingrediënten en stappen worden duidelijk aangegeven. Door te beschrijven hoe de gerechten ‘af te maken’ wordt het gebrek aan voorbeeldfoto’s opgelost en geeft het ruimte voor eigen creativiteit. 

Een fraai uitgevoerd en degelijk kookboek. Het biedt de ietwat meer ervaren thuiskok echter niet veel vernieuwende recepten of uitdagende smaakcombinaties. Maar dat wordt ook niet gepretendeerd. Het relaas over de bouw van het restaurant doet sterk denken aan de belevenissen van vele landgenoten in het buitenland. Het zou in het televisieprogramma Ik Vertrek niet misstaan.
“En ze leefden nog lang en gelukkig, dat zijn we zeker wel van plan ja.” Zo luidt de veelzeggende eerste zin van het nawoord van Mari.

Titel Maison Mari
Van Mari Maris
Uitgever Carrera Culinair
ISBN 978 90 488 448 69
Verschenen 03-10-2019
Prijs € 39,99
Verkrijgbaar bij Kies voor de boekhandel van steen en cement. En àls je een webshop prefereert, kies dan deze.

Hoe verleidelijk het ook is om in november (de maand waarin ik het boek doorneem) te starten, ik ben toch keurig met het voorwoord, inleiding en basishoofdstuk begonnen. Het leest makkelijk weg. Het gevoel alsof je met Mari in de keuken staat is een feest van herkenning. We zitten op dezelfde golflengte en dat nodigt uit tot door lezen.

Hoofdgerecht uit November Menu 1
De drie componenten van het hoofdgerecht van November Menu 1 – thuis gemaakt

Dolend gerecht

“Tussen de menu’s door vertel ik het verhaal van ons Franse restaurant,” schrijft Mari. Naast de recepten is er een verhaallijn genaamd Dolend Gerecht dat uit 25 artikelen (en meest ook pagina’s) bestaat.
Het is beetje naïef om te denken dat je kan beginnen met bouwen zonder bouwvergunning. We lezen over de aanvraag van de vergunningen, de bouw, de bouwinspectie, enfin, hoe het uiteindelijk afloopt lees je in ‘Dolend gerecht: Artikel 25’.
Verder zijn er korte stukjes over “bekenden” uit de culinaire wereld (zoals Marie – van Au-Bain-Marie) en andere feitjes, zoals over Marie-Antoine Câreme, de eerste kok die de titel chef kreeg.


Koken

Ik heb gekozen voor een hoofdgerecht uit de serie voor de maand november. Ik had nog palmkool in de moestuin en wist dat de groenteman kweeperen had. Het werden dus de quenelles, het uitje en de conchigliono di forno.
Het eindresultaat (zie foto’s) vond ik niet voor herhaling vatbaar. Knoflook, room, boter en eieren hebben in veel recepten een erg prominente rol. De ‘frissere’ gerechten zijn er uiteraard ook, maar dat zijn vrij voor de hand liggende recepten.

Mari Maris zegt niet vernieuwend te zijn met dit boek, maar ik had wat meer verrassingen en spannende menu combinaties verwacht.


Nu januari alweer voor de deur staat, is het misschien leuk een recept uit een menu voor die maand te geven. En een nagerecht met groente!


Tenslotte

En of het relaas van Marie Maris over het leven in een Frans dorpje en de perikelen rondom bouwvergunningen van toegevoegde waarde is? De onlangs overleden Britse schrijver, Peter Mayle, heeft het voortreffelijk beschreven in zijn boek “Een jaar in de Provence”. Je kan er inderdaad een boek over schrijven…

Laten we het maar houden op niet kunnen kiezen tussen het schrijven van een kookboek, dagboek, of sprookjesboek. Wel allemaal aangeboden voor de prijs van één – hoe Hollands wil je het hebben?

Plaats een reactie