Molsla

The hungry gap raakt ten einde. Deze Engelse uitdrukking typeert de periode dat de wintergroenten (kolen, knollen en wortels) op raken en de eerste echte groenten uit de moestuin nog even op zich laten wachten. Maar wie een beetje grasveld heeft, kan al zijn bord al vullen.

Er liggen weer allerlei in Nederland geteelde groenten in de winkel. In de kas of onder tunnels geteeld. Maar in het veld staat nu volop de Taraxacum officinale, de paardenbloem. Ook wel: molsla. De paardenbloem groeiend onder een molshoop maakt namelijk fraaie witte, witlofkleurige bladeren. Professioneel worden ze ook gebleekt geteeld en is het bij de betere groentehandel te koop.
 

Culinair

Paardenbloem - molslaMolsla wordt eigenlijk alleen in specifieke (top-)restaurants gebruikt. Want zeg nu eerlijk: wie gaat er nu de berm in om paardenbloemen te plukken, anders dan een kind voor zijn of haar konijn. Maar het is een delicatesse. In 2006 liet Anne Zeevalk tijdens Proef het Openluchtmuseum onwetende bezoekers deze sla proeven. Verreweg de meeste mensen vonden het heerlijk en reageerden verbaasd toen ze hoorden dat het eigenlijk paardenbloem was.
Maar misschien kunt u de jonge bladeren van de paardenbloemen die u uit uw gazon steekt stiekem voor de sla gebruiken. Ze zijn namelijk bijzonder lekker en gezond. Het lichte bittertje doet het goed met een vinaigrette. Volgens Food Plants of the World bevat molsla weinig calorieën, is het rijk aan mineralen (veel ijzer) en rijk aan vitaminen (A, B1, B2 en C).
Meng het met wat andere groen tot een lekkere salade. Alleen molsla eten…. je weet maar nooit of de Franse naam ook de waarheid is.

Namen

In Frankrijk heet ie vandaag de dag pis en lit ; bedplassen, omdat molsla vochtafdrijvend zou zijn. In het Duits is het Löwenzahn (leeuwentand), naar het blad. Voorheen heette het in Frankrijk dent-de-lion, dat hetzelfde betekent. De Britten, de Franse taal vaak niet goed machtig, verbasterden dit naar dandelion.

Moestuin

Je moet er niet aan denken om paardenbloemen in je moestuin te telen. VELT schrijft in Handboek Ecologisch Tuinieren dat er een verbeterd ras is te krijgen (Verbeterde) Volhart, die grotere bladeren heeft dan de tuinvariant.
In feite lijkt de teelt op die van witlof. In het voorjaar zaai je en op 15 cm in de rij uitgedund. Dan teel je de penwortel. In november schuift u er aarde over (alsof u de mol speelt). Of u zet er bloempotten over.
Paardenbloemen houden van compost.

Dus, als u niet het zaad van het enige moestuinras wilt kopen, en toch denkt: hmmm, misschien iets voor volgend jaar, laat dan een paar paardenbloemen in uw tuin pluis vormen en oogst dit. Het zaad is twee jaar houdbaar.

Weggestoken uit het gazon.
Wel eens een konijn met bloedarmoede gezien?

Plaats een reactie