Sla

In plaats van ettelijke euri voor een zakje slazaad te betalen, kunt u het makkelijk zelf oogsten. Gewoon twee of meer planten laten schieten.

Mits ze zaadvast zijn, dus geen hybride (F1). In de zomer van 2008 heb ik dat gedaan met het zeldzame slaras stoke, dat ik van de HDRA Heritage Seed Library kreeg. Maar de nazomer was zo nat, dat een echte oogst van droogbloemen niet lukte – in het voorjaar ontkiemden echter wel wat zaadjes. Ter plekke was dat "onkruid".

Het zaad van de Bunte Forellenschuß was in 2009 op. Het is zo'n mooie sla (botersla). Het zaad had ik ooit van Seed Savers Exchange betrokken. Ik heb een aantal planten laten schieten. De zomer werkte nu wel mee – of beter: niet tegen – en ik oogstte de droogbloemen.

(Om kruising te voorkomen, kunt u het best elk jaar één slasoort laten schieten.)

Bunte forellenschuß schiet.jpgLaat wat kroppen sla schieten.
Er komen onooglijke bloemetjes aan, maar in dit geval wil ons oog niets: we willen zaad!

20090902 - slazaad bunte forellenschussDe bloemen worden pluisjes, net als paardenbloemen. Maar dan veel kleiner

Slazaad - bos droogbloemenZo lagen ze de winter, droog in een kist in een koele kamer.

Slazaad - bloemEen bloem.
U trekt aan de pluisjes het zaad eruit.

 

SlazaadEn verdraaid, hier liggen ineens maar liefst tien kroppen sla.
Een paar van die bloempjes levert een voorraad voor jaren op. Slazaad is, mits koel bewaard, minstens vier jaar houdbaar.

Het zaad laat met een simpele beweging los van het pluis.
Voor massaproductie kunnen de gedroogde bloemen worden geknepen, het grove spul worden weggenomen en wat rest worden gewand.
(Zelf bewaren we geschoond zaad voor de komende jaren en zaaien we de rest met de met schilfers en andere troep. Kiemen, verspenen, uitplanten.)

NB

Tijdens het maken van dit stukje google ik wat op 'bunte forellenschuss' omdat ik geen foto blijk te hebben van een normale krop en ik merk dat er niet veel leveranciers zijn van dit zaad. Seed Savers Exchange heeft het ook niet meer…..

Plaats een reactie