Tomaat

Eens tomatenzaad gekregen of gekocht, en bevalt het ras, dan is het makkelijk zelf het zaad te winnen.

Tomatenzaad winnen - close up

De kiemkracht van tomatenzaad wordt vergroot als het door het spijsverteringskanaal van mens of dier is gegaan. Of, zoals in de natuur, als de vrucht op de grond valt en gaat rotten. De gelei bevat kiemwerende stoffen en dat moet dus weg. Er moet een soort fermenteringsproces

overheen gaan om de kiemkracht van pakweg 10 naar 90% te verhogen. Maar om nu uitwerpselen uit te pluizen….

Win uw eigen zaad

1

Snot met pitjes
Als u in de keuken tomaten verwerkt, bewaar dan eens wat van “snot (gelei) met de pitjes”. Doe het in een schaaltje en zet het weg. In de vensterbank, maar niet in de directe zon.

2

De schimmel eroverheen
Er komt een schimmellaag op het schaaltje. Dat is ook een vorm van ‘spijsverteren’. Controleer of deze niet helemaal verdroogt, anders een druppeltje water erbij

3

Wassen
Na een paar dagen is er een fraai schimmeltapijt ontstaan. Als het goed is, trekt u de laag schimmel er zo af. Spoel het overgebleven zaad uit.

4

Tomatenzaad winnen - zaadjesDrogen
Leg de zaadjes te drogen op bijv. een stuk keukenpapier. Als ze klonteren, wrijft u ze enkele uren later even met de vingers los van elkaar. Laat een week drogen.

5

Opbergen
Doe de zaadjes in een papieren enveloppe en bewaar in de koelkast. Zeker een jaar of vijf goed. In de diepvries nog veel langer. Tot wel vijftien jaar.

 

Plaats een reactie