Eens tomatenzaad gekregen of gekocht, en bevalt het ras, dan is het makkelijk zelf het zaad te winnen.

De kiemkracht van tomatenzaad wordt vergroot als het door het spijsverteringskanaal van mens of dier is gegaan. Of, zoals in de natuur, als de vrucht op de grond valt en gaat rotten. De gelei bevat kiemwerende stoffen en dat moet dus weg. Er moet een soort fermenteringsproces
soort van, want echt fermenteren is zonder zuurstof – in de ingewanden van een dier is dat overigens goed voorstelbaar
overheen gaan om de kiemkracht van pakweg 10 naar 90% te verhogen. Maar om nu uitwerpselen uit te pluizen….
Win uw eigen zaad
1
|
Snot met pitjes Als u in de keuken tomaten verwerkt, bewaar dan eens wat van “snot (gelei) met de pitjes”. Doe het in een schaaltje en zet het weg. In de vensterbank, maar niet in de directe zon.
|
2
|
De schimmel eroverheen Er komt een schimmellaag op het schaaltje. Dat is ook een vorm van ‘spijsverteren’. Controleer of deze niet helemaal verdroogt, anders een druppeltje water erbij
|
3
|
Wassen Na een paar dagen is er een fraai schimmeltapijt ontstaan. Als het goed is, trekt u de laag schimmel er zo af. Spoel het overgebleven zaad uit.
|
4
|
Drogen Leg de zaadjes te drogen op bijv. een stuk keukenpapier. Als ze klonteren, wrijft u ze enkele uren later even met de vingers los van elkaar. Laat een week drogen.
|
5
|
Opbergen Doe de zaadjes in een papieren enveloppe en bewaar in de koelkast. Zeker een jaar of vijf goed. In de diepvries nog veel langer. Tot wel vijftien jaar.
|