Stekken

Veel planten, bomen en struiken kunt u zelf vermeerderen. Da's leuk en goedkoop. Bovendien maakt u zo uw eigen cadeaus voor vrienden.
Vermeerderen gaat natuurlijk door het zaaien van zaad, of door af te leggen, te marcotteren, enzovoorts. Maar soms is het makkelijker om te stekken. Er zijn verschillende manieren om te stekken:
1.    gewone stek (voorjaar – zomer)
2.    verhoute stek (najaar)
3.    bladstek
4.    wortelstek (najaar – vroege voorjaar)
Raadpleeg Internet of de boeken om na te gaan voor welke planten welke methode het beste is.

Gewone stek

Deze methode komt het meest voor. Bij kamer- en kuipplanten, maar ook bij kruiden. Kuipplanten die zo te stekken zijn, zijn bijv. brugmansia, abutilon, solanum, acnistus.
Zorg voor schoon materiaal (iets dat ik nooit doe…..).

Je neemt een kruidachtige / half-verhoute scheut (takje) van een plant.

Stekken 1Neem verse toppen van een plant. In dit geval rozemarijn.
Gebruik een vlijmscherp en schoon mes. Ik gebruik een stanleymes.

Stekken 2Verwijder de onderste bladen. Hou alleen een klein pluimpje boven over. Een stek is max. 10 cm lang. (Snijd bij voorkeur door op een 'knoop', daar waar blad aan de stengel zat.)
Snij desnoods nog een stuk van grote bladeren af, want bedenk: de plant in wording verliest vocht door grote bladeren. Laat je die eraan, dan trekt dat te veel energie.

Stekken 3Doop de stek in een potje stekpoeder. Dit bevat groeihormonen.
(Vaak stek ik zonder gebruik te maken van stekpoeder. En men zegt dat stekpoeder hooguit een jaar houdbaar is.)

Stekken 4Plant de stek in een plantgat in een pot, gevuld met zaaigrond. (Gezeefde potgrond gemengd met fijn zand.)

Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is. Niet kleddernatte modder.

Stekken 5Trek een zak over het geheel. Maak het onder met een elastiek dicht. De zak voorkomt uitdroging.

Zet weg op een warme, lichte plaats (geen volle zon). Kijk regelmatig. Soms zie je dat de stek gaat groeien, soms zie je aan de onderkant wortels door de gaten in de bodem van de pot. Heb geduld.

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.