Oktober in de moestuin 2022

Na die lange warme zomer en de afkoelende september lijkt het erop dat veel gewassen in de moestuin nog even van het mildere weer willen genieten. Dat mag,

Pompoenen (longue de Nice) rijpen inmiddels en halen we zo laat mogelijk naar binnen. We leggen die in de kelder. Bonen drogen nog steeds aan de plant, snijbonen hebben we binnen, de andere moeten we eerdaags gaan plukken . Om te eten en als zaad voor volgend jaar.

De lust van den waardigen hovenier zal niet verslappen, schoon hij in deeze maand bespeurt dat zijne hof, eene geheel andere gedaante begint aantenemen; in tegendeel, het vermaak dat de Lente, en het nut en het voordeel dat, behalven gelijksoortig vermaak, de zomer hem aangebragt heeft, zo wel als het een en ander, ‘t welk de fische herfst hem nog werkelijk aanbrengt, spooren hem onafgebroken aan, om zijnen arbeid, te welstande en verbeteringe van zijnen hof, te blijven aanleggen; en hoedanig zou toch de mensch moeten weezen, die geen vermaak schepte, of geen genoegen nam in het aangename en nuttige dat de Natuur oplevert. Uit: Almanach der Natuur, 1789

Bonen doppen, snijboon musica, gedroogd aan de plant en nu de zaden/boontjes er uit voor zaad.

Zaaien en planten

In september hebben we in de kas serifon en de sla rouge d’hiver gezaaid, in pluggen. Die gaan we binnenkort uitplanten. De sla in de koude bak of de kas.

10-10-10-10

Op 10 oktober 10 cm diep en 10 cm uit elkaar.

We planten knoflook in het bed waar volgend jaar de wortel en knolgewassen komen. Daar stonden dit jaar courgettes, die zijn afgelopen week “geruimd”.

Eerste nachtvorst

Voor mashua, oca en andere kortedagplanten is de tijd nu aangebroken: 23 september was de zogenaamde herfst equinox, het moment waarop de nacht weer langer wordt dan de dag. En zolang de nachtvorst geen parten speelt, groeien de knollen.

Yacon oogsten na de eerste nachtvorst

We laten pastinaken, aardperen, haverwortel en schorseneren zo lang mogelijk in de grond. Ze kunnen, net als de kolen, vorst redelijk tot goed verdragen. Als de eerste nachtvorst zich aankondigt oogsten we de wortelen en bieten, die kuilen we in.
Ook rooien we de yacon – de knollen gaan in een bak (speciekuip) met droge compost en houden we ergens rond de tien graden. Dat kan in de hal zijn. De stronken met de broedbolletjes kuilen we in, naast de bieten en de wortelen.
Ook zoete aardappelen worden vlak voor de eerste nachtvorst gerooid.

Walnoten

Bij ons is de oogst dit jaar best wel de moeite waard. En dat is sowieso een feest voor de eekhoorns, die de halve boom leeg halen. Walnoten droog je goed rond 20 – 25 graden. De dat niet in de oven, dan gaan ze ranzig smaken. Wij zetten de gaaskistjes in de keuken, binnen het stralingsbereik van de finoven. Weeg ze eerst. Na vier tot zes weken is het gewicht van de noten gehalveerd. Als het zover is, kunnen de noten in netten worden gedaan en opgehangen.

Hazelnoten

Daarvoor geldt hetzelfde procedé. Ze zijn kleiner, dus met een week of twee, drie is het gedaan.

Slakkeneieren zoeken of niet

Slakkeneitjes met jonge naaktslak – foto: Commons Wikipedia – Watchduck (a.k.a. Tilman Piesk)

De herfst is de tijd waarop slakken paren. Zoek hun witte eitjes in kieren, onder planken of stenen en verwijder ze. Dit jaar hebben we veel mensen hun beklag horen doen over de invasie van slakken. Bij ons viel het mee. Afkloppen!

Plaats een reactie