We hebben de paardenbloem beschreven. De geschiedenis en het culinair gebruik. Het was tot (na) de Tweede Wereldoorlog een gangbare groente. Het werd in kookboeken vermeld en in teelthandleidingen. Bovendien is de paardenbloem ontzettend gezond en heilzaam. Wat is er misgegaan?
We kunnen er alleen naar gissen. Wellicht de omschakeling naar grootschalige landbouw na de Tweede Wereldoorlog.
Als echt akkerbouwgewas is het niet interessant. Meer voor de specialistische tuinbouw, zoals aardbeien-, asperge- of rabarbertelers of witlo(o)fkwekers.
En ja, een hand vol bedrijven in Noord-Frankrijk telen nog de gebleekte paardenbloem, de pisenlit blanc. Deze is via de groothandel alleen te koop voor de betere restaurants.
Raar, hè? Zo past de paardenbloem in het rijtje van truffel (eerst volks, nu chique) en zalm (vroeger armeluisvis, nu in de duurdere categorie).
Lees het hele verhaal
We hebben de paardenbloem beschreven. Compleet met geschiedenis, culinaire toepassing, voedingswaarde en heilzame aspecten. Klik hier.
Ik woon in Noord Frankrijk en hier is de paardenbloem niet vergeten. Vroeg in het voorjaar zie je vooral oudere mensen in de weilanden lopen om de jonge paardenbloemplant uit de grond te steken. Ze maken er de salade de Thierache van. En als de paardenbloem bloeit, dan wordt er jam de pisselit gemaakt van de bloemblaadjes. Je kunt hier ook zaad kopen om pissenlit in je moestuin zaaien.
Met een warme groet,Astrid