Zeldzame Polderpanda gaat naar China!

Crowdfundcampagne van start voor bedreigde zeldzame veerassen

Bonte Bentheimers bij MergenMetz

De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) start op dinsdag 6 juni 2017 een crowdfundcampagne om aandacht te vragen voor de bedreigde status van de Nederlandse ‘Polderpanda’s.’ De Stichting wil zich inzetten om zeldzame oer-koeien als het Brandrood rund, de Groninger Blaarkop, het Lakenvelder rund en het Roodbont Fries in een Chinese dierentuin onder te brengen. Het op te halen geld uit deze campagne Polderpanda wordt gebruikt om alle Nederlandse bedreigde landbouwhuisdieren een betere toekomst te geven.

U weet, wij van MergenMetz, zetten ons in voor het behoud van de Bonte Bentheimer, een van de twee zeldzame Nederlandse varkensrassen.


Brandrode brandbrief

De SZH levert op disdag 6 juni om 13.30 uur een Brandrode Brandbrief (PDF) af bij de Tweede Kamer om de noodklok te luiden voor de kritieke situatie waarin veel zeldzame soorten veerassen nu verkeren. Dat doen we samen met fokkerijorganisaties, Slow Food Nederland en Slow Food International, Stichting de Oerakker, het Gilde van Traditionele Schaapherders en houders van zeldzame landbouwhuisdieren.


Brandrood rund bij Leusden – Foto: Gouwenaar – Commons Wikimedia

Miljoenenverblijf voor panda’s

Niet alleen de overheid, ook de markt en het publiek moeten meer doen om het tij ten goede te keren. Want terwijl er voor twee Chinese reuzenpanda’s een miljoenenverblijf is opgetuigd in een Nederlandse dierentuin, zijn er afgelopen maanden zeldzame koeien naar het slachthuis afgevoerd.


Welsumer kippen bij MergenMetz

Een onvoldoende voor Nederland

Uit een recent verschenen EU-rapport blijkt bovendien dat Nederland onvoldoende zorg heeft om de genetische biodiversiteit zoals zeldzame dieren en planten te beschermen en behouden. Lees het  rapport van de Europese Commissie Preparatory action on EU plant and animal genetic resources (PDF).

Gelukkig heeft Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in de afgelopen maanden voorstellen van de SZH ter harte genomen om zeldzame koeien te redden door voor dit jaar uitzonderingen te maken op de nieuwe fosfaatregels. De SZH hoopt dat ook vanaf januari 2018 alle zeldzame runderrassen die bescherming blijven krijgen.


Polderdodo’s

De reden dat de SZH de noodklok luidt, heeft te maken met het feit dat er nog veel meer van de ongeveer honderd oorspronkelijke Nederlandse landbouwhuisdieren in een penibele situatie verkeren. Door bezuinigingen op de SZH (een korting van 200.000 euro naar 80.000 euro per jaar) is de organisatie volgens een onderzoek van het Amersfoortse auditbureau Bartels ook zelf ‘in een neerwaartse spiraal terecht gekomen.’ Bartels waarschuwt dat de SZH juist hard nodig is omdat fokkerijexperts en houders van zeldzame veerassen vergrijzen. Kijk hier voor het rapport van Bartels.

De Nederlandse polderpanda’s dreigen dus polderdodo’s te worden als er niet snel maatregelen worden genomen.

Plaats een reactie