Juni in de moestuin

In mei is het meeste werk wel gedaan in de moestuin. Na de IJsheiligen begint het uitplanten van de vorstgevoelige gewassen. Wat blijft er over voor juni? Vooral genieten, oogsten en de planten zien groeien!

Het bemestingsplan is nu wel helemaal uitgevoerd.


Uien- en wortelvlieg

Als u in het open veld een moestuin heeft, speelt dit niet zo. De onze heeft een beukenhaag eromheen. Omdat we dat mooi vonden. Dom, dom, dom. Want dat is de beste plek voor de uien- en wortelvliegen. Dus gaat het insectengaas over de bedden.

Uienvlieg lezen
Wortelvlieg lezen


Wieden

Het is verleidelijk om allerlei “wilde” planten en zaailingen te zien opkomen en te laten groeien. Bij ons is de Nieuwzeelandse Spinazie behoorlijk uitgezaaid. En de koriander die in zaad was geschoten heeft de winter ook overleefd. Onze Bonte Bentheimer landvarkens krijgen keukenafval (geen etensresten) uit o.a. een vegetarisch, biologisch restaurant. In hun mest zitten pompoenpitten. Die kiemen tussen de kolen en tussen de vruchtgewassen, omdat we in het voorjaar daar het mest opbrengen. We trekken ze er uit, ook al is pompoenblad een van de meest gezonde groenten. Maar er is genoeg te eten in onze tuin.
Bij mooi weer laten we wat we uit de grond hebben getrokken ter plekke liggen. Dat is goed voor de bodem. Soms maken we een wilde groenten gerecht met alles wat we tegenkomen. Of het nu wilde melde, paardenbloem, weegbree, kleine brandnetels zijn. We maken van de nood een smakelijke deugd.


Plantgroepen

We benoemen hieronder de plantgroepen, zoals ze voorkomen in het wisselteeltschema. Meer weten? Klik hier.

Voorzaaien: is in bakjes met zaaigrond of perspotjes
Begin-medio-eind: is ook afhankelijk van hoe het weer in mei is.
Binnen: in een onverwarmde kas
Koud glas: in de koude bak (min of meer hetzelfde als binnen)
Doorgestreept: wel een van de vorige jaren, niet dit jaar

Kolen

Boerenkool voorzaaien in een bedje begin juni
Palmkool uitplanten begin juni
Koolrabi 2e x uitplanten begin
Rucola buiten, ter plekke, bijzaaien

Bonen

Sperziebonen leggen hele maand

Bladgroenten

Radicchio voorzaaien begin
Stengelsla 2e x uitplanten medio
Stengelsla 3e x in bakje voorzaaien
(er zijn verschillende varianten, die het bij bepaalde temperaturen beter of slechter doen.)
Groenlof zaaien, ter plekke begin

Wortelgewassen

Aardappels

Vruchtgewassen

Extra

We gaan dit jaar serifon/sherlihong proberen. Dat schijnt een Chinese vergeten groente (ja, ook daar) te zijn die in de winter groen is en waarvan je meerdere keren kunt oogsten. Maar met zaaien wachten we nog even.

Plaats een reactie