Tijdens onze vakantie in Italië, 2011, bezochten we o.a. Norcia. Bij een norceria (varkensslager) kochten we vleeswaren en ook een zakje droge bonen. Ze lagen drie jaar in de koelkast en we zaaiden ze dit jaar.
Heeft iemand een idee hoe deze boon heet?
De boon is inmiddels geïdentificeerd (zie hieronder bij de reacties, waarvoor onze dank) als fagioli di Papa (fagioli del Lima) c.q. Christmas Lima bean. En doet het voornamelijk in zeer warme klimaten.
De bonen werden licht van gewicht. Oude bonen. Het was de vraag of ze nog kiemkrachtig waren. Als gedreven moestuinier zaai je ze dan toch. Tegelijk met de kievitsbonen/fagioli borlotti.
Links ziet u de bonen uit Norcia. Grote, niervormige bonen. Diep paars, eigenlijk vrijwel zwart voor het oog. Rechts ziet u hoe schriel de boon afsteekt tegen de aan de linkerkant weelderig groeiende kievitsboon. Fagioli borlotti is hartstikke Italiaans, d.w.z. daar hebben we ooit de eerste zaden gehaald. Het verschil in groei kan niets met de grond te maken hebben en ook niet met het land van herkomst. Wel met de eisen van de plant.
De bloei is wit. De peulen zijn schuitvormig, als sinaasappelparten en krommen zich ook wat.
Ondanks de nauwelijks winter, het fraaie voorjaar en de best wel warme zomer – tot en met september – ontwikkelde de bonen zich maar armetierig in vergelijking tot andere. Medio oktober hebben we de aan de plant gedroogde bonen geoogst.
Onze geoogste bonen hebben ongeveer dezelfde grootte als die we gekocht hebben. Grosso modo tellen we iets meer kleinere. Ze zijn nog rood/paars, maar zullen ongetwijfeld net zo donker worden
Door te googelen op gevlekte bonen en dan kiezen voor afbeeldingen heb ik bonen die ik eens kreeg kunnen benoemen als pronkboon.
Daar doen deze bonen me aan denken. Ook van pronkbonen bestaan vast meerdere soorten.
groet Antoinet
Dat klopt, maar dan. Naamgeving is een heikele en zorgvuldige kwestie 😉 Er zijn heel veel lokale namen in omloop en ook namen die bij wijze van spreken ter plekke door een zaadhandelaar worden verzonnen c.q. vrijelijk worden vertaald uit een andere taal.
Dat zouden wel eens Fagioli del Papa/Fagioli di Lima kunnen zijn. Hierbij een paar sites die meer informatie geven.
http://www.lortolano.com/pr671-fagiolo-rampicante-lima-bicolore-o-del-papa/
http://www.cure-naturali.it/fagioli-di-lima/3554
http://annastable.blogspot.nl/2010/09/christmas-beanfajioli-del-papa-and.html
Hele heldere links, vooral die van Anna’s Table.
Dit is een erg leuke en ook erg lekkere boon: de Christmas Lima, in Amerika vrij gewone bonensoort. Zoek maar op google dan vind je ze wel.
Dank Dineke, met het antwoord van Renée, denk ik dat we het dus hebben over een en dezelfde boon, die in de VS Christmas Lima (bean) wordt genoemd en in Italië fagioli del Papa of fagioli di Lima.
Met de reacties in de hand, lees ik elders op het Internet dat Limabonen het vooral bij erg warm weer goed doen. Dat verklaart dus ook de minder enthousiaste groei dan de fagioli borlotti ernaast.
http://www.seedsavers.org/onlinestore/limabean/Lima-Bean-Christmas.html
http://sustainableseedco.com/heirloom-vegetable-seeds/a-ca/bean-heirloom-seeds/pole-beans/christmas-pole-bean-seed.html