Er is niets groens aan. Mooi wit en niet tè zoet, dat is de oude maïssoort die ergens rond 1840 door Nathaniel Newman Stowell is gecreëerd. En we zijn er blij mee.
Stowell is er overigens zelf niet beter van geworden, maar zijn naam leve voort. Een tot dat moment vriend daarentegen verpatste het zaad voor $ 20.000 aan een handelaar in 1848 kwam Stowell's Evergreen op de markt. Deze zaadechte veredeling is voortgekomen uit de kruising van Northern Sugar Corn en Menomony Soft Corn. (Waarin geldt: corn = maïs op zijn Amerikaans.)
Zaadecht
In tegenstelling tot nogal wat F1-hybriden, om maar van gentech-maïs niet te spreken, is de kolf wat kleiner en rommeliger. Maar zaadecht. En daar gaat het uiteindelijk om: we hebben een goed oud ras en kunnen het zelf vermeerderen.
– |
1 a 2 kolven per plant |
– |
ca. 20 cm lang |
– |
oogstduur 80-100 dagen, d.w.z. van uitplanten tot oogsten eerste kolf |
– |
plant wordt ca. 2 meter hoog |
In tegenstelling tot moderne suikermaïs, dat direct geoogst moet worden als de haren bruin worden, kunnen de kolven van Stowell's Evergreen vrij lang aan de plant blijven. Ze blijven dus lang in het zgn. melkstadium. (Andere, ook meer moderne, zetten het suiker in de "melk" veel sneller om in zetmeel.) En dat verklaart de tweede naam: evergreen.
Het eerste dat ons opviel is dat de plant, in tegenstelling tot moderne(re) rassen, vanuit de grond meerdere vertakkingen had. Op de foto hiernaast ziet u vier stengels uit de grond komen. Daarin lijkt deze dichter bij de oer-maïs Teosinte te staan dan de nieuwe, eenstammige.
Het is echter niet zo dat aan alle vier een kolf groeit. Wel aan de hoofdstam/-stengel.
En verder
Nu staan er nog steeds wat kolven aan planten. Tenminste twee blijven hangen om nu voor het eerst zelf zaad te oogsten. De andere eten we eerdaags op. En wie weet vervangen we de foto van die minder fraaie kolven wel.
Monsanto versus MergenMetz
En wie weet, als de boer achter ons (ooit) gentech-maïs zaait, wordt het wel eens Monsanto versus MergenMetz – lees hier: Monsanto vs Schmeiser. Percy Schmeiser oogste zelf zijn maïszaad. Toen dit van nature gekruist werd met gentechmaïs, sleepte gigant Monsanto deze boer voor het gerecht wegens schending van eigendomsrechten. Zo gek kan het worden als we niet oppassen.
Meer over maïs leest u hier.