Tuinleed/Dierenleed

Onder het motto ‘geen beter vermaak dan leedvermaak’ berichten wij u van onze frustraties. Het meeste last hebben we van muizen, maar de uien zijn vermoedelijk door de mineervlieg verloren gegaan.

Trots op het biologisch evenwicht

Men spreekt van evenwicht als er ook onbalans is. Met die gedachte troosten we ons. Tijdens onze Open Ecotuin-dag gingen de vragen voornamelijk over rupsen en slakken. Trots vertelden we dat we daar weinig last van hebben. Na de eerste jaren elke avond slakken – met de hand – te hebben weggevangen en dat we de rupsen van de koolplanten konden schrapen, lijkt het nu een prachtig biologisch evenwicht. Padden en kikkers eten slakken – een egel hebben we nog niet gezien, in al die jaren, maar ze moeten er zijn. Vogels weten waar ze de rupsen kunnen vinden en verder hebben we toepasselijke beplanting tussen de groenten.
Tegen de uienvlieg en wortelvlieg hebben we insectengaas over de betreffende bedden.
Maar dit jaar is het wel bont.

Radicchio

Radicchio gesnieptEen dier – vogel? – presteert het om elke keer – nacht? – het blad van de zojuist met perspotjes geplante radicchiootjes af te bijten. Niet op te eten, nee, gewoon doorbijten. Wat is de lol er van? Welk diertje doet dat?  We hebben vrijwel het gehele overschot aan te veel gezaaide radicchio verbruikt. De laatste hebben we echt opgepot en gaan pas met enig formaat de moestuin in.


Peen

Wortels aangevretenTrots vertelden we dat het wortelzaad dat we gebruiken al zeven jaar over de houdbaarheidsdatum is (we bewaren zaad in een aparte koelkast). En ja, op onze Open Dag kon ik trots een 6 meter lange rij zaailingen laten zien. Kon. Dat was de Goden verzoeken. Of beter: de muizen.

We wisten al dat toprestaurants graag betalen voor jong wortelloof. Een delicatesse. Muizen weten dit kennelijk ook. (We hebben inmiddels bij gezaaid – eens zien of we wat voor de winter overhouden.)


… en ui

Uien - om te huilen 300In het vroegere voorjaar was er tussen al het mooie weer ook donderslagen en hagelbuien. Een dag of wat na zo’n bui zagen we het loof van de meeste uien geknakt. Maar het was geen weerschade. Bezoekers van onze Open Ecotuin, van Vlaanderen tot Groningen, herkenden het fenomeen. Het beste dat we hebben kunnen vinden heet ‘mineervlieg‘. Deze zou dan dus wel rupsen en poppen in de ui moeten achterlaten. Maar we hebben de uien geanalyseerd en niets gevonden.


 

Het ziet er niet fraai uit
Het ziet er niet fraai uit, deze verzameling aangetaste ui.
Geen larve of pop te zien

Open gesneden vinden we geen larven en geen poppen.

Maar dat het de mineervlieg is, lijkt ons evident.
Jammer. We hadden dus vroeg in het voorjaar meteen het insectengaas over de vrijwel lege bedden moeten leggen (de ui en de knoflook stond er al in; wortels e.d. waren nog niet gezaaid.) 

Muizen dansen niet alleen op tafel

Vermoedelijk dank zij de zachte winter, zijn er erg veel muizen actief dit (voor-)jaar. Ze richten veel schade aan. We kunnen geen ton of bak verplaatsen of er zijn wel muizen onder.
Waar wij de planten opkweken, hebben we muizenvallen – voorzien van pindakaas – geplaatst. Per dag vangen we wel vier muizen.
“Dan hebben we volgend jaar veel uilen,” zei een vogelaar onlangs tegen mij. Ik wacht met smart op 2015.
Wij kennen op ons erf en hebben gevangen (de muizenafbeeldingen zijn van Wikicommons, de informatie overwegend van Zoogdiervereniging):

Veldmuis
Veldmuis. Een kwalijke jongen voor de moestuinier. Eet voornamelijk plantaardig voedsel zoals groen gras (dat kan nog) maar ook kruiden. En zaden, wortels, knollen, vruchten en meer.
Rosse woelmuis
Rosse woelmuis. Deze eet overwegend plantaardig voedsel, waaronder vruchten, bladeren, kruiden, wortels, noten, knoppen, gras. Maar ook wel insecten en slakken. Een boosdoener in de moestuin.
Huisspitsmuis
Huisspitsmuis. De huisspitsmuis is een “vleeseter” – nou ja, allerlei insecten, maar ook kleine hagedissen en jonge muizen. Een goede muis, maar ook een beetje dom. Want soms eet ie van de pindakaas in de muizenval.
Huismuis
Huismuis. De meest bekende. Een alleseter die voornamelijk van granen, zaden, noten, wortelen en insecten houdt. En het liefste van vet- en eiwitrijk voedsel. Menselijk eten. Het is de muis die kaas eet, zoals wij muizen kennen. Bij gebrek aan beter wil ie ook wel aan kranten e.d. beginnen.
Dwergspitsmuis
Dwergspitsmuis. Net als de huisspitsmuis, eet deze jongen voornamelijk dierlijk voedsel: kevers, spinnen, pissebedden, insecten en larven. Een goede muis, dus. Die bij ons slechts een enkele keer in een muizenval zit.

10 gedachten over “Tuinleed/Dierenleed”

  1. Waarom nemen jullie geen poes. De muizen pakken direct hun koffertjes als ze poes of kat ruiken. Een enkeling wordt gevangen door de poes maar meestal zijn ze voortijdig vertrokken die muizen. Een muizenval vind ik zo wreed al is de poes ook geen lieverdje met de muis die hij vangt. Muizen mogen ook op deze wereld zijn en soms in de moestuin van jullie want muizen moeten ook eten. Groet Marianne

    Beantwoorden
    • We hebben een kat. Een gecastreerde kater. In het verleden deed hij zijn best, maar die tijden lijken voorbij. We hebben hem al weken geleden op rantsoen gezet, met het idee dat ie dan wel “uit de natuur” gaat eten. Dat klopt. Van de week troffen we hem in de boomgaard aan, etend van (het achterlijf) van een jong konijn. Een ander probleem is dat onder de tunnels van het insectengaas, het een muizenvrijstaat is. Daar komt kat noch vogel bij.

      Beantwoorden
  2. Gggggrrrr, ik heb hetzelfde als jullie in mijn moestuin(tje). Mijn groente allemaal afgeknaagd. Er is geen zaaien tegen bestand of het is alweer opgegeten.Heb inmiddels 17 muizen gevangen (ja, met muizeval en zonder pindakaas) in 3 dagen. Hier loopt tevens een kat, waarschijnlijk van de buren, ‘snachts rond maar de muizen blijven maar komen. Tegen 23.30 uur komt een egeltje al jaren op visite zijn vaste ronde maken door mijn tuin om mijn slakken maar ook een plakje worst/spek o.i.d. te eten. Dus Norbert, gedeelde smart is halve smart.
    Fijn tuinseizoen

    Beantwoorden
    • Daarom zet ik het op de site. Het is niet allemaal haleluja met moestuinieren. Dit jaar zeer frustrerend. Geef maar een strenge(re) winter. Misschien wordt het tijd voor het Verbond van Gefrustreerde Moestuiniers 🙂

      Beantwoorden
  3. Ik doe mee met het VGM!
    Heel herkenbaar 🙁 hier krijgen we ook veel niet direct uit de grond en zaaien alles in potjes voor. Bij ons knippen de veenmollen de plantjes zo door en ook wel de engerlingen of de larven van de taxuskever.
    De jonge wortels zijn voor de slakken, volgend jaar gaat alles beter….dan kweken we voor in een dakgootje en schuiven de inhoud geheel in een geul.
    De prei is hier voor de uien- of preivlieg, daar helpt alleen elke week een beetje eco-spruzit tegen, of gaas.

    Beantwoorden
    • Ze weten wat lekker is. Topjes van tuinbonen. Wij hebben last van slakken. Ik trek ze voor in de kas, en dat hebben de slakken ook door. Dus elke avond laat ben ik even op slakkenjacht. In de moestuin heb ik niet zo last van slakken, genoeg natuurlijke vijanden. Muizen had – afkloppen! – ik wel voorgaande jaren: muizenvallen met een likje pindakaas doet wonderen. Ook in de tuin.

      Beantwoorden
  4. Ik heb in mijn tuin erwtenplantjes geplant. Nu worden de erwten steeds opgegeten, het groen laten de beestjes liggen.
    Weet iemand welk beestje het zou kunnen zijn. Ik heb al muizenklemmen gezet maar geen muis gevangen. Er staat gaas omheen dus kunnen het ook geen vogels zijn

    Beantwoorden
    • Het is mij niet duidelijk omdat u schrijft “het groen laten de beestjes liggen”. Erwtenplantjes of erwten uit de grond pikken? Of de steel eten en het blad laten liggen of alleen afsnoeien boven de grond (slakken?).

      Beantwoorden

Plaats een reactie