Hete kolen

cover 600x732Een verzorgd, boeiend en informatief (hand)boek met mooie recepten. Na het grillen op een rooster is de afgelopen decennia  de metalen ketelbarbecue min of meer gemeengoed geworden en lijkt het of we nu langzaam overgaan naar de volgende ontwikkelingsfase: de kamado. De soort verbeterde ketelbarbecue met een keramische c.q. dubbel-geïsoleerde wand.


alles op een rijWaar de Hibachi model staat voor de ouderwetse grill, de Weber voor de ketelbarbecue  is de Big Green Egg dat voor de kamado. Menig restaurant maakt er inmiddels gebruik van en als die het gebruiken, ja, dan wil de gepassioneerde thuiskok er ook een. Zo gaat dat. Restaurants staan boven in de voedselketen. Of het nu om toepassing van nieuwe groenten gaat of keukengerei.

Hete Kolen is een goed geschreven, zeer informatief boek over koken met een kamado. Met dit boek red je het zeker. Het telt pakweg 160 pagina’s en de eerste zestig gaan over de techniek van het apparaat en de bediening. De tekst wordt met heldere tekeningen en pictogrammen ondersteund. ‘Wij zijn  koks’, luidt de titel van het voorwoord van Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas. En dat straalt het boek dan ook uit. Mooi!

Titel

Hete Kolen – grillen & koken met een kamado

Van

Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas

Uitgever

Fontaine Uitgevers

ISBN

978 90 5956 520 3

Verschenen

Mei 2014

Prijs

€ 24,95

Verkrijgbaar bij

Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we de Libris-webwinkel aan. Dan verdienen de boekhandels zelf ook nog iets.

Tandoor

oer tandoorWe wisten van het bestaan van de Big Green Egg. Vorig jaar zijn we echter gevallen voor de authentieke Indiaase tandoor-oven. Hazebroek en Elenbaas beschrijven de geschiedenis van de kamado en eigenlijk is dat de geschiedenis van het koken zoals dat in Azië vanuit het open vuur is ontstaan.  ‘De tandoor is in grote delen van Azië al eeuwenlang de favoriete oven om platbrood te bakken en vlees te grillen. Vandaar de dag is deze kleipot te vinden in vele culturen als tandyr, tannur en tinur. Wij denken, zonder dat we daar onomstotelijk bewijs voor hebben, dat de tandoor de voorloper is van de moderne kamado.


NASA keramiek

tekening kamadoWaar wij van MergenMetz terug in de tijd zijn gegaan met een in India gemaakte originele tandoor (lees ons verhaal), kiezen anderen voor de geavanceerde technieken. De moderne tandoor is een Big Green Egg of een Grill Dome of een Primo of een Kamado Joe of… het boek is niet merk-gebonden, en dat is ook heel fijn.
In feite is de ontwikkeling van deze “ovens” na de Tweede Wereldoorlog op gang gekomen. Ondernemende Amerikaanse soldaten troffen in Japan de mushi-kamado en vertaalden dat naar hun barbecue. Problemen met de aardewerk binnenwand werden opgelost door te kiezen voor de nieuwe keramische middelen die NASA voor de ruimtevaart liet ontwikkelen.

Een kamado is een geavanceerde, geïsoleerde ketelbarbecue waarmee hoge resultaten kunnen worden behaald. De kamado is veelzijdiger in gebruik dan een tandoor. Hoewel, met een tandoor-oven hoeft u niet alleen met spiesen te werken, u kunt er ook een kip in hangen, of vis.


boretti nerone 300x238Leerzaam voor iedere barbecue-liefhebber is hoofdstuk 5. Over het gebruik. Een kamado wordt, net als een ketel-bbq gevuld en aangestoken. Het houtskool moet tot een mooie gloed komen, eer er met bevredigend resultaat mee kan worden gewerkt. En dan komt het: hoe regel je de optimale temperatuur, hoe voorkom je opvlammen – of voorkom je dat niet? Van die dingen. Het staat helder uitgelegd.

Met een tandoor-oven of een kamado kunnen veel hogere temperaturen worden bereikt dan met een ketel-bbq (een Weber). In een tandoor of kamado kan brood worden gebakken.

Mooie recepten

Het zijn koks, de auteurs. Dus in het boek staan prachtige, goed maakbare recepten die u kunt maken met een kamado. Hier is er een: recept

Kijken en kopen

Hoewel veel beperkter dan een kamado, hebben we de tandoor oven ook, onderaan in het rijtje geplaatst.

 

prijsindicatie
in euro’s

rooster
diameter

 

Big Green Egg mini 

  600

25 cm

onze koekenpan is groter

Broil King Keg

1200

47 cm

 

Big Green Egg large

1600

47 cm

 

Kamado Joe

1160

45,7 cm

 

Primo all in one

1350

47 cm

 

Grill Dome Family

1400

 46 cm

 

Monolith Standaard

1100

 46 cm

 

Boretti nerone

1600

 niet te vinden

staat niet in het boek

Weber One Touch

150

47 cm

 

 

 

 

 

 Tandoor medium

  150
incl accessoires

 23 cm (opening)

wordt wel vermeld in het boek als
de oer-kamado

 

 

 

 

4 gedachten over “Hete kolen”

  1. Leuke recensie. Ik ga het boek zeker lezen. En dank voor het vermelden van de Tandoorovens
    Even een correctie. De Tandoor Medium heeft een hoogte van 43 cm, een diameter van 37 cm en een opening van Ø23cm.

    Beantwoorden

Plaats een reactie