Was het de hitte?

Was het de hitte - wegkwijnende augurkLeed. Een week geleden hebben we de vruchtgewassen (maïs, komkommer, augurk, courgettes etc.) uitgeplant. In de tuin, in de kas en in de koude bakken. En de augurkplantjes kwijnden weg.

Rond de IJsheiligen is het razend druk: kuipplanten uit de "warme" kas (verpotten, nieuwe aarde), tomaten, aubergines, komkommers erin. Buiten, in de moestuin, planten we courgettes, suikermaïs en pompoenen. En in de koude bak augurk, butternut squash en peppino's (kleine, "pokdalige" komkommers).

Deze zgn. vruchtgewassen kweken we in onze kweekkas op. Onder glas dus. Nu zijn er drie dingen waarmee je dan ècht rekening mee moet houden:

1

verdamping

Als een plant uit een vrij beschermde vochtige omgeving (kweekbak) komt, zijn de blaadjes gewend aan een hoge luchtvochtigheid. Als ze aplomb in de vrije ruimte worden geplaatst, kunnen de bladen verslappen e.d. omdat ze niet gewend zijn aan het vrij snel vocht verliezen.

Meestal komt het wel goed, doordat de plant eigenlijk het teveel aan blad afstoot en vanuit het hart gewoon doorgroeit.

2

uv

In een kas komt ander zonlicht binnen dan buiten wordt ontvangen. Meestal is het goed om de planten onder schaduw of op een half-/kwartzonnige plaats te laten wennen aan het buitenlicht. Bewolkte dagen zijn ideaal.

3

wortelschade

En je moet natuurlijk rekening houden met wortelschade. Het werken met (pers-)potjes voorkomt dit. (Zo liggen pas verspeende slaplantjes er altijd slap bij. Die herstellen zich vrij snel.)

Plausibele reden

De augurken staan, net als in de kweekkas, onder glas. Nu in dezelfde rij koude bakken als de komkommer (peppino) en butternut squash. Met dezelfde grond en bemesting. Toch zijn de laatste twee goed geaard. En zelfs de courgette buiten, die nog flink wat koud weer heeft meegepikt, staat er helemaal florissant bij.

 

Was het de hitte - augurk.jpg

Was het de hitte - peppino.jpg

Was het de hitte - butternut squash.jpg

Was het de hitte - courgette (buiten).jpg

augurk
(koude bak)
peppino
(koude bak)
butternut
(koude bak)
courgette
(buiten)

Een dag of twee na het uitplanten scheen de zon. In de koude bak wordt het dan lekker warm. Mogelijk dat wortelschade een rol heeft gespeeld. Mijn lieve tuinhulp plantte in zijn enthousiasme de augurken op ca. 30 cm van elkaar. Daarna zijn ze wijder uit elkaar gezet.

Inmiddels hebben we zaadjes direct in de koude bak gelegd. Het wordt dit jaar een paar weken later met de augurken.

Plaats een reactie