Oeps! Kliswortel. Vergeten Groente.

Nadat ik de tuinbonen in de koude bak had gelegd om voor te trekken, ontwaarde ik witte kopjes in het testveldje. De kliswortel! Helemaal vergeten. Vorig jaar voor het eerst gezaaid om eens te zien hoe en wat en of het eetbaar is. Waarschijnlijk zijn ze niet meer te eten.

Kliswortel vergeten groente - rijtje

Ik bestelde het zaad, tezamen met allerlei andere zakjes, bij Peter Bauwens' van De Nieuwe Tuin. Ik had er wel eens van gehoord in mijn actieve Vergeten Groente-tijd, maar de kliswortel meteen in de geitenwollensokkenhoek geplaatst. Not my cup of tea. Tot het heel vroege voorjaar van 2010, toen ik het in de webwinkel van Bauwens zag. Toen kon ik de verleiding niet weerstaan. Ik kocht het. En ik zaaide het.
Daarna kon ik de verleiding kennelijk wel weerstaan, want vandaag wezen de witte topjes op het spruiten van de wortelstokken. Ik was ze vergeten.
Kliswortel vergeten groente - twee uitgegraven
Kliswortel vergeten groente - de maat nemen

Lijkt op schorseneren

Ze hebben veel van schorseneren weg. Alleen de wortels zijn vaker vertakt dat die van de schorseneer. Of in ons testveldje moeten meer stenen zitten dan elders. Ze lijken ook minder dik dan schorseneren. De langste mat 40 cm (en dan was de wortel nog afgebroken). Eigenlijk deed het me denken aan de eerste keer dat ik schorseneren oogste.

Qingdao Mingyuan Food Co. Ltd. kent een indeling in maten van de wortels van S tot XXXL. Met een diameter van 1,2 cm tot wel maximaal 4½ cm. En een lengte die wel tot 90 cm gaat. (Schorseneren uitgraven is al een voorzichtige bezigheid….)

Eten

De smaak schijnt aards en pittig te zijn. Kliswortel heeft kennelijk een grote medicinale werking en is een nog immer populaire groente in Azië. Aldus Wikipedia. Maar wij hebben er nog niets mee gedaan. Nu schijnt het zo te zijn dat ze na vijf maanden geoogst moeten worden, anders worden de wortels houterig. Stel dat we ze in mei hebben gezaaid, dan hadden we ze zo in september moeten oogsten.
Ik vrees het ergste.

1 gedachte over “Oeps! Kliswortel. Vergeten Groente.”

Plaats een reactie