Sheperd’s pie met kruidige pastinaakpuree

bron: BBC Food
Voor vier personen:
Pureelaag: 900 gr pastinaken, geschild en in grove stukken; 2 uien, gesnipperd; 2×50 gr boter; flinke snuf komijnpoeder; 1 eetl vers gemalen korianderzaad; 1 eetl garam masala; peper en zout
Vulling: 2 preitjes, schoongemaakt en in kwart ringen gesneden; 1 wortel, in blokjes; 3 eetl boter; 4 kastanje- of grotchampignons, in plakjes; 450 gr lams- of schapengehakt of -stoof; 1 eetl bloem; 1 eetl tomatenpuree; 250 ml lams- of kippenbouillon; 1 laurierblad; 1 takje tijm; 1 eetl Worcestershiresaus; peper & zout

9 februari 2011
Vooropgesteld: wij gebruiken schapenvlees van Schoonebeeker heideschapen. Dat is puur natuur. Onder andere te verkrijgen via de website Daarometenweschaap.nl. (Gestart om het grote misverstand – de Nederlander denkt dat schapenvlees vies is – uit de wereld te helpen.)
Vandaag koken voor twaalf. Drie grote schotels gemaakt, met aardappels uit de oven erbij, en het ging erin als koek. Van poulet/stoofvlees van Schoonebeeker schapen heb ik met de hand en de aloude Porkert gehakt gedraaid. Leuk detail is dat Chris en Aafke mee-eten. Zij zijn de herders van Schaapskudde Het Soerel. Het is “hun eigen” schapenvlees.

Probleem: normaliter maak ik foto’s van het gerecht als het gereed is. Nu werd er zo snel in de schalen geschept, dat er niets fraais te fotograferen overbleef. Dus twee foto’s van vóór de ovengang.
Shepherd's pie met kruidige pastinaakpuree 1.jpgKook de pastinaken in gezouten water gaar. Dat neemt 15 tot 20 minuten.  Ondertussen de ui in de boter smoren, tot het glazig wordt. Roer de komijnpoeder, korianderzaad, garam masala erdoor en bak nog twee minuten. Giet de pastinaken af – even uit laten lekken in een vergiet – en stamp het tot puree. Roer de andere klont boter erdoor en de uismoor – van hierboven. Breng op smaak met peper en zout.
Shepherd's pie met kruidige pastinaakpuree 2.jpgIn een andere ruime pan (kasserol): smoor de prei en de stukjes wortel in de boter tot ze zacht beginnen te worden. Een beetje bruin is niet erg. Voeg de schijfjes champignons toe en smoor nog enkele minuten. Doe dan het vlees erbij. Bak het; niet te veel omscheppen, het vlees mag best wel een beetje bruinen. Voeg bloem en tomatenpuree toe en roerbak gedurende een minuut of drie. Doe de bouillon erbij, tijm en laurier en breng aan de kook. Laat minstens een half uur op laag vuur stoven.

Verwarm de oven op 190o C. Breng de vleesstoof op smaak met zout en de[woester]saus – dat schrijft niet alleen makkelijker, dat klinkt ook zo – en maal er flink wat peper door. Schep over in een ovenschotel. Drapeer lepels pastinaakpuree erover en smeer uit en dicht. Zet ca. 20 minuten in de oven, tot de bovenlaag begint te bruinen.

OPMERKINGEN
1)   Bij ons begon de bovenlaag niet echt te bruinen in de oven. Maar dat werd ook niet gemist.
2)   Volgens mij mag er wel wat meer [woester]-saus in. Proef zelf maar.

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.