Drinkbare rivieren

Tijdens een kanotocht door het Canadese Noordpoolgebied ontdekt Li An Phoa dat ze zo uit de rivier kan drinken. In Nederland kan dat niet. Sindsdien vraagt ze aandacht voor drinkbare rivieren en spoort ze mensen aan tot actie. Hoe kunnen onze rivieren weer drinkbaar worden?

Het is een beetje merkwaardig boek, anders dan andere, maar daarom zeker niet minder de moeite waard. In essentie laat het zien wat één (1) mens kan bereiken door iets gewoon te gaan doen. En dan ook nog zonder daartoe grof geweld te gebruiken.
Het verhaalt over de vervuiling van rivieren en het kapot maken van stroomgebieden (en nog veel andere dingen). Het is een persoonlijk, inspirerend en ook nog eens erg leuk en leesbaar boeki.

Li An Phoa en Maarten van der Schaaf schreven het samen. Maar het gaat over Phoa en haar reis naar volwassenheid, haar zoektocht naar zingeving, haar acties rondom duurzaamheid en milieu in het algemeen en drinkbare rivieren in het bijzonder. De ondertitel van het boek is ‘Een reis, een droom, een levenswerk’. Dus dat klopt wel – behalve misschien dat ze in 1980 is geboren en dat ik hoop dat haar leven nog lang verder gaat en haar levenswerk hiermee niet voltooid is. Je zou stiekem ‘gelukkig’ kunnen zeggen dat het nog niet zo ver is, als je kijkt naar de website over drinkbare rivieren.

Dit boek laat zien hoe belangrijk een individu kan zijn voor het agenderen of vlot trekken van een thema. Het is een leuk en leesbaar boek voor iedereen die begaan is met waterkwaliteit. (En zeker ook voor mensen die langs de Maas wonen.)

TitelDrinkbare rivieren – Een reis, een droom, een levenswerk
VanLi An Phoa en Maarten van der Schaaf
UitgeverAtlas Contact
ISBN9789045044316
Verschenenjuni 2021
Prijs€ 22,99
Verkrijgbaar bijAlle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we deze aan. Dan verdient de echte boekhandel zelf ook nog iets.
In de Biesbosch, 2018. Foto uit het boek: Henk Ganzeboom, Kobalt Fotografie

Van bron tot monding

Het is een luchtig en fris geschreven boek met gelukkig, naast een behoorlijke dosis namedropping en borstklopperij, ook de nodige humor. Gelardeerd met feiten, kennis en citaten over natuur, klimaat en milieu is het toch vooral het verslag van een persoonlijke zoektocht naar zingeving.
Die zoektocht brengt de schrijfster naar Canada, Engeland, naar de Sierra Nevada in de VS, naar Oostenrijk en naar de Maas. Phoa wandelt, om aandacht te vragen voor de waterkwaliteit, langs de volledige lengte van de Maas: van de bron in Frankrijk tot aan de monding in Nederland aan de Noordzee.

Burgeronderzoek naar de waterkwaliteit van de Maas met kinderen van de basisschool Scharn in Maastricht, 21 juni 2018 – Foto uit het boek: Maarten van der Schaaf

Het andere donkergroen

Dit boek laat het op inspirerende wijze zien hoe belangrijk een individu kan zijn voor het agenderen of vlot trekken van een thema. Phoa zelf is daar een voorbeeld van, maar ook veel mensen die ze onderweg ontmoet, zoals een jonge burgemeester in een stadje in de Ardennen die het aandurft op de barricaden te klimmen. Dit soort mensen zijn echt anders dan veel andere donkergroenen, die ze ook overal ontmoet, maar die zich gaandeweg hebben afgekeerd van de samenleving. Het is hoopgevend en optimistisch, ondanks misschien de verlammende grootheid van alle milieuproblemen.

Bron van de Maas – Foto: Wikipedia Commons, franek2

Plaats een reactie