Het Zaad van Pandora

Pandora’s Seed heet het in het Engels. In dit boek van de hand van geneticus Spencer Wells, wordt de schuld van vrijwel al het onheil dat ons treft bij het boeren gelegd. Omdat de mens van jagen en verzamelen overschakelde op landbouw en veeteelt.

Het Zaad van Pandora - cover engels.jpg

Pandora’s Zaad of Het Zaad van Pandora vond uitgever Contact kennelijk een iets te suggestieve vertaling van de oorspronkelijke titel, dus werd het in het Nederlands De Akkers van Pandora.

De essentie van dit boek is dat de mens als jager-verzamelaar gezonder was dan nu. Omdat de mens ging boeren, werd ons voedingspatroon en ons voedsel anders. Spencer Wells werkt bij de National Geographic Society en is daar documentairemaker en onderzoeksleider. Vanuit zijn discipline (geneticus) constateert hij dat de sporen van die omschakeling naar landbouw en veeteelt nog steeds in ons DNA zijn terug te zien.

Het Zaad van Pandora - cover nederlands.jpg

Nomaden, dorpen, steden

Voor een ijstijd van ca. twaalfduizend jaar geleden was het leven in een nomadenbestaan goed. Daarna verzamelde men maïs en graan en is het in velden gaan inzaaien. Vanaf dat moment werd het kommer en kwel, waar we nu nog steeds en in toenemende mate last van hebben. Het is allemaal de schuld van de boeren!

Want omdat we akkers bij huis gingen inzaaien, omdat we vee op weiden gingen houden, kregen we last van allerlei ziektes.

Erger nog: onze voorouders gingen in dorpen samenwonen. En dorpen werden steden. Steden en dorpen vereisen een organisatie: we kregen landheren, besturen. Macht. Hebzucht. Oorlog. Het houden van dieren betekende gezondheidsproblemen: mazelen, pokken, tbc tot en met nu: Mexicaanse griep, SARS.

(Overigens: vanaf de Middeleeuwen is het fenomeen stadsboerderij bekend, waarnaar in menige plaats de Warmoesstraat is genoemd.


We voegen de PVV eraan toe

Recensenten zijn het erover eens dat Wells tot op dit punt een uiterst leesbaar, leerzaam populair wetenschappelijk werk het daglicht heeft doen zien. Maar daarna vliegt de geneticus uit de bocht. Zo zou je de vorming van dorpen, steden, staten, naties enzovoorts weer kunnen relateren aan religieus fundamentalisme van SGP in onze eigen Bible Belt tot de Taliban in Pakistan en Afghanistan. En weet u, wij voegen daar zelf nog Geert Wilders en zijn PVV aan toe. Ook een gevolg, als je doorredeneert als Spencer Wells doet.


Recensies

Een uiterst boeiend boek. Goed om eens op een andere manier naar onze werkelijkheid te kijken.
In de bijlage Boeken van Trouw van gisteren is een recensie gepubliceerd van de op 27 juli j.l. verschenen Nederlandse vertaling.
En hier staat een recensie op de website van Atheneum Boekhandel.

Kopen?

Amazon.com $ 17.16 € 13,50 Engels, hard cover
Amazon.co.uk £ 11.50 € 14,04 Engels, paperback
Boekhandel € 24,95 € 24,95 Nederlands, paperback
Amazon.de € 18,80 € 18,80 Engels, paperback
  € 25,99 € 25,99 Engels, hard cover
Bol.com € 23,99 € 23,99 Engels, paperback
  € 24,99 € 24,99 Engels, hard cover

Wisselkoers 22 augustus 2010 – verzendkosten niet meegerekend.

Pandora en Prometheus

Een beetje Griekse mythologie. We kunnen het niet laten om even de lijn van redeneren van Spencer Wells door te trekken. De Nederlandse vertaling is verschenen bij Uitgeverij Contact. Maar we kennen ook een Uitgeverij Prometheus. Waarom die niet?

Wellicht hierom: Zeus schonk Pandora aan Prometheus, die haar weigerde. Een geschenk van de Goden is immers nooit zonder bijbedoeling. Heel verstandig van Prometheus. Maar Epimetheus, Prometheus’ broer, huwde, ondanks de waarschuwingen, wel met Pandora. En ja, Pandora had nog een cadeautje meegekregen van Zeus: een doos vol onheil. Als deze dicht bleef, was er niets aan de hand. Maar…… enfin, zo zijn rampen, ziekten e.d. in de wereld gekomen.

Plaats een reactie