In het wild geplukt

Alweer een wildplukboek. Maar wel weer heel anders. Een beperkt aantal zeer veel voorkomende plantensoorten, die je ook in de stad of in je eigen tuin als onkruid kunt vinden, wordt beschreven. Met duidelijke foto’s en recepten in het tweede gedeelte van het boek. Voorafgegaan door een uitgebreide inleiding met nuttige tips. Zeer geschikt voor beginnende wildplukkers en “onkruid”eters.

Wildplukken blijft onverminderd populair – althans, dat zou je denken als je het afmeet aan het aantal boeken dat over dit onderwerp verschijnt. Recent schreven wij nog een recensie over het gigantische Wildpluk Compendium van Marion de Kort. Dat boek vonden we zo goed dat we er een aantal exemplaren van inkochten voor in onze webwinkel. Het is groot, dik en uitermate volledig. Maar zonder veel plaatjes, en daardoor geschikt voor de meer ervaren plantenkenners.

Dit nieuwe boek, ‘In het wild geplukt’, geschreven door de Vlaamse herborist Lieve Galle, is van een totaal andere orde. Ten eerste heeft het wel plaatjes – zelfs foto’s. Ten tweede staan er ‘slechts’ 36 plantensoorten in. Ten derde is het veel meer een leesboek dan een naslagwerk. En tot slot: Er staan recepten in!

TitelIn het wild geplukt – Eetbare wilde kruiden, bloemen, zaden en wortels verzamelen en bereiden
VanLieve Galle
UitgeverSterck & De Vreese
ISBN978 90 5615 802 6
Verschenen18 februari 2022 of 1 september 2021?
Prijs€ 24,95
Verkrijgbaar bijKies voor de boekhandel van steen en cement. En àls je een webshop prefereert, kies dan deze.

Als het puur om plantenkennis gaat moeten we realistisch zijn en kan dit boek niet tippen aan andere boeken. Sommige teksten in ‘In het wild geplukt’ voelen wat algemenerig aan, zoals je veel teksten op internet vindt. Maar toch… toch heeft dit boek iets.

(A propos: Wij zijn ook nog steeds enthousiast over ‘Eetbare wilde planten‘ – zeer volledig en erg praktisch.)

Ik vind met name het feit dat de schrijfster zich heeft beperkt tot zesendertig planten sterk. Dit zijn namelijk vrijwel zonder uitzondering zeer algemene planten, waar het echt geen kwaad bij kan om ze uit de natuur te oogsten (op misschien het maarts viooltje na). Ze zijn vaak als ‘onkruid’ in de stad of eigen tuin te vinden en redelijk tot goed herkenbaar voor de relatieve leek.
Het was Johann Wolfgang von Goethe die schreef: “In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister.” (In de beperking toont zich de meester.)

Gecombineerd met een aantal haalbare en goed uitgelegde recepten maakt dat dit een heel leuk boek voor de beginnende wildplukker. Of voor mensen die geen zin hebben in een schuldgevoel omdat er zeldzame planten in het mandje zijn verdwenen.

Plaats een reactie