Rumphius’ Kruidboek

Een ronduit prachtig boek over een van de pioniers van de Aziatische botanie: Georgius Everhardus Rumphius, ambtenaar in dienst van de VOC die de kans kreeg om de flora en fauna op de Molukken (Ambon) in kaart te brengen. En auteur Norbert Peeters schrijft erover en plaatst het in zijn context.

De Veluwe

Bij Blauwdruk verscheen onlangs het prachtige, indrukwekkende boek over De Veluwe. De geschiedenis van dit unieke landschap van ooit tot nu, vlot beschreven en met veel afbeeldingen. Een parel, voor iedereen die op of rond de Veluwe woont of daar regelmatig verblijft.

Vergeten toepassingen van planten

Jaaahaaa! In het verleden werden planten voor veel meer dingen gebruikt dan medicinaal, zoals in de vele cruydt-boecken is opgenomen. Het was voedsel. Of men maakte er textiel van. Of bonenstaken. Of….. En dat staat nu in een prachtig boek De Naturalis Historia. Wederom een juweel van de hand van Marcel De Cleene.

Herken wie ik ben

De voor velen bekende zoekkaarten van de Nederlandse natuur, zijn nu allemaal bij elkaar gebracht in een boek. Ronduit geweldig. De meest gangbare planten, vogels, insecten, dieren, braakballen en zelfs wolken staan er in. Dit is een boek dat in ieder huis hoort te liggen.

Andere kost

‘Andere kost’ heeft als ondertitel ‘Een pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem’. Jaap Seidell en Jutka Halberstadt hebben beiden invloedrijke stemmen in het debat rond gezonde voeding. Dit boek is een goed overzicht van kennis en onvermogen rond voeding in Nederland.

De Ark van de Smaak in Nederland

De Nederlandse scheepsbouw is wereldberoemd, maar als het om eten gaat lijkt de teneur ‘als het maar goedkoop is’. Dat betekent een zinkend schip. Het leidt immers tot massale productie, waarbij mooie traditionele gastronomische producten verloren gaan. Daarom bouwt Slow Food een ander schip. Een ark; een overzicht van culinair erfgoed.