Sabor. Nieuw culinair magazine met smaak

Sabor-cover.jpg

Het ligt net nieuw in het tijdschriftenrek: Sabor. Een prachtig culinair magazine dat de diepte niet schuwt. De uitgebreide artikelen, fraaie fotografie maken het tot een waardevol blad. Voor een ieder die meer in eten is geïnteresseerd dan het openscheuren van een zakje Knorr Mix of Kruidenpasta.

Op 21 juni 2011 kondigde het blad Wining & Dining aan er na dertien jaar mee te stoppen. En ja, misschien is het wel tijd voor een andere benadering van "ons" eten en drinken.

Sabor 2.jpg

Geen zap-blad

Voor wie De Tuinen van Eden kent, lijkt Sabor wel de culinaire evenknie. Lange artikelen. Alles moet worden gezegd. Niet gelimiteerd door een redactioneel regime van twee pagina's. (Oké, er is een grens, anders wordt het een boek, maar u snapt wat we bedoelen: Sabor is geen zap-blad.) Wij van MergenMetz hebben ons dus direct geabonneerd op Sabor. Dat blad moet een kans krijgen.

Nu weet u alles over geit

Neem geit. Maar liefst dertig pagina's tekst en foto's gaan over dit dier. Schrijver Martin Woestenburg heeft het over een handvol thematische artikelen – hoofdstukken, zo u wilt – verdeeld. Over geitenvlees (waarom eten wij in de Lage Landen geen geitenvlees?), over de voedingswaarde (gezond vlees, weinig verzadigde vetten), recepten met geitenvlees van over de hele wereld, de geitenhouderij wordt behandeld (Nederlanders zijn melkers), de slager, de vleessoorten, de geitenkazen en allerlei lekkere gerechten met geitenmelk.

Maar niet alle onderwerpen beslaan dertig pagina's. Over twee bladzijden worden een aantal fascinerende sandwiches beschreven. Kort, maar o zo aantrekkelijk, een fraaie rookoven van Bradley. (Ai. Hebbending. Het kost minder dan een iPad. En met een iPad kan je geen worst, spek of vis roken.)

Banjert door de wereld van ons eten

Sabor kent een mooie balans in de artikelen. Kleine weetdingen, uitgebreid over geit (……). Opvallend veel recepten.  Korte stukjes internationaal, over goede en slechte foie gras, een interview met Anissa Helou, schrijfster van Libanese kookboeken [of kookboeken over de Libanese keuken, MM], scherpe messen en een interview met Marion Nestle, professor Voeding en Volksgezondheid aan de universiteit van New York. Zo banjert Sabor door de wereld van ons eten.

Ook heel mooi is het artikel van Flip Verheyden over de Sauvignon Blanc.

 

Sabor 3.jpg

 

Sabor 6.jpg

 

Sabor 5.jpg

Hé?! Bouillon! ?

Naast het vergelijk met De Tuinen van Eden, dat in uitvoering erg op Sabor lijkt, dringt zich een vergelijk met het onvolprezen Bouillon! op. Persoonlijk vinden we Sabor een heel mooie aanvulling op Bouillon! En wat is het verschil? Moeilijk aan te geven. Als u Bouillon! kent, koop een Sabor en oordeel zelf. Laat ik onze favoriete bladen als volgt omschrijven:

PPC

Dat is voor de nerds in voedsel en eetland.

Sabor

Mooi, diepgang, "ik wil weten"

Bouillon!

Leuke verhalen, knus.

En voorlopig doen we dus met alle drie.

Tenslotte

Lof! De uitgever heeft zijn nek uitgestoken. Het blad moet een lieve duit, maar vooral een enorme dosis liefde en passie, hebben gekost. Het kan niet anders dan dat de Lage Landen dit nieuwe tijdschrift gaan omarmen. Niks Jamie Magazine; liefhebbers kiezen Sabor!

Een abonnement kost € 44. Daarvoor krijgt u het decembernummer en de zes geplande nummers voor 2012.

De website van Sabor is verre van af. Maar het bevat een filmpje waar het blad voor u wordt doorgebladerd en u zo een indruk krijgt van de inhoud. En een link (subscribe + buy) naar Bladenbox/Abonnementenland.

Plaats een reactie