Sabor nummer 2

Sabor 2 - voorpagina - klein.jpgGisteren vond ik 'm eindelijk in de brievenbus: het tweede nummer van het nieuwe culinaire blad Sabor. De lijn van het eerste exemplaar is stevig doorgezet. Dit wordt een blijver op de Nederlandse markt.

Ik kan er niets aan doen. Ik ben blij en haast lyrisch over het feit dat een paar mensen het initiatief hebben genomen om een tijdschrift met diepgang te maken. En dat in een periode waarbij zap domineert op televisie, the elevator pitch de norm is geworden voor een zakelijk gesprek en elk ander tijdschrift hooguit twee pagina's besteedt aan een onderwerp.

Abonnement? Klik hier. Het moet gezegd worden: geweldige schrijvers en ontzettend mooie foto's van Rahi Rezvani en anderen. Het is oppassen of Sabor wordt het Tableau van de culinaire tijdschriften. (Is dat een compliment of een voorzichtige waarschuwing?, realiseer ik mij nu ik dit schrijf.)

Kaviaar

Sabor 2 - kaviaar klein.jpgSabor is Nederlands, maar het richt haar culinaire blik zeker ook over de grenzen. Zo weet ik weet nu wathallaca is en vooral: hoe je het moet maken. Na enkele wat kortere artikelen worden acht pagina's besteed aan kaviaar. Oké, waarvan ongeveer drie aan fotografie. Maar wel hele mooie foto's. Wist u dat kaviaar van oorsprong een bijproduct was van de steur, welk stevige vlees als delicatesse werd gezien? We lezen over de wilde kaviaar, de bedreiging van de steur, de kaviaar van de kwekerijen. Sommige kwekerijen produceren zowel visvlees als kaviaar, andere 'oogsten' alleen het kuit en de steur blijft leven voor de volgende serie eitjes. Sabor is een culinair blad, dus wordt een handvol recepten gegeven en natuurlijk de adressen waar kaviaar is te krijgen.

Punch

Sabor 2 - punch klein.jpg

Iets verder in het blad een uitgebreid stuk over de opkomst en ondergang van punch. En de comeback die we heden ten dage mogen beleven. Juist, ja. Weet u (nog) wat punch is? Wayne Curtis, schrijver van het stuk, is er behoorlijk door gevangen. Het is dan ook intrigerend om te lezen hoe een drankmengsel in diskrediet is geraakt door een kinderdrankje met de naam Hawaiiaanse Punch – grote mensen drinken geen limonade.

Dus het was uit met de punchcultuur. Maar nu raakt het weer 'in'. Het is "… in feite een verrukkelijk drankje als het goed wordt gemaakt.[…] En het is de grootvader van tal van fantastische cocktails, van de Cosmo tot de mojito en daiquiri."

Klik op de afbeelding hierboven en lees een paar punchrecepten.

 Melk

Sabor 2 - melk scan klein.jpg

Na punch komt melk. Hoe internationaal Sabor is, blijkt maar weer.Professor Deborah Valenze, historica en auteur van het zeer recent verschenen boek 'Milk: A Local and Global History', schrijft in 'Verse melk is cool' over de geschiedenis van melk als godendrank tot de hedendaagse melkproductie en -consumptie. Melkplas. Boterberg. Maar de fijnproevers, dus lezers van Sabor, slaan nieuwe wegen in. (Zo weten we toevallig zelf dat het Duitse Manufactum in haar winkelrestaurant Brot & Butter dagverse zo-van-de-koe-melk aanbiedt.)

Te veel om op te noemen

Over de bubbels van cava, over de eetvoorkeur van de Koreaanse operadiva Sumi Jo die al heel lang in Italië woont, in Frascati, net buiten Rome. (Ze eten, hoe kan het dan ook: strangozzi alla Norma – en waarom het zo heet? Lees dat maar zelf in Sabor.) Winterse Opulentie is een, inderdaad, overvloedige in scene gezette fotoreportage. Dat hoeft niet zo nodig van mij, eerlijk gezegd. En ai, een van de chique geklede jongemannen houdt het wijnglas op zijn Amerikaans vast. Dat viel mij onmiddellijk op. Schoonheidsfoutje. Niets is perfect, noch Sabor, noch onze koningin. Maar de recepten bij het artikel liegen er niet om. De voorpagina van dit nummer is de kersttaart. Misschien maken we 'm wel over een paar dagen.

En dan…. Ham

Sabor 2 - ham klein.jpg

De lijn van Sabor nummer 1 wordt doorgezet. Dit maal zo'n dertig pagina's over ham, in een aantal hoofdstukken. Rauwe hammen maar ook gekookte hammen. Hoewel er in principe bij elke varkenshouder of slager hammen kunnen worden gemaakt, geeft het stuk Ham over de Wereld een overzicht van de hamsoorten: Smithfield ham, Mainz ham,Schwarzwalder Schinken(uiteraard) net alsprosciutto di Parma en dejamon Iberico de belotta. (Dat doet me denken: Een professor in HongKong had me een jaar of twee geleden beloofd Yunnan ham te sturen. Nooit ontvangen.) Bert Schreibelten zijn beantri-ham komt er niet in voor. Noch het noest historisch-ambachtelijke werk van Frans Kaijser. Dat zijn, met respect, kleine spelers. Maar wel heel erg Nederlands.

Nog even dit: weet u waar het begrip 'de hamvraag' vandaan komt?

 

Sabor 2 - hamgordel klein.jpg

En zo kunnen we wel doorgaan

Deze recensie kan niet te lang worden. Dan moet u dit prachtige blad maar zelf kopen. Gelukkig steekt er geen grote uitgever achter Sabor. Want het grote probleem in de Nederlandse tijdschriftencultuur is dat bladen door een uitgever worden gelanceerd en binnen een jaar voldoende winstgevend moeten zijn. Zo niet: weg blad. Innovatie heeft tijd nodig; ook een culinair tijdschrift dat een nieuwe weg inslaat heeft tijd nodig. Dus neem een abonnement. Klik hier.

 

Plaats een reactie