Silezische Maanzaadtaart

Schlesischer Mohnkuchen

Een hemels machtige taart voor een kleine menigte

15 december 2010 – Maanzaad. Ik weet niet meer waarom, maar opeens kocht ik vijf pakjes à 150 gram eko blauw maanzaad. Dat was alweer een maand geleden. Kennelijk was er toen iets dat me intrigeerde.
Taarten e.d. met maanzaad zijn erg Oost-Europees, Pools en dan met de focus op Silizië (het zuiden van Polen).
Maanzaad is het zaad van een papaver en bevat (daarom) een hele kleine hoeveelheid opiaat. Hieronder treft u een door ons iets aangepaste variant van een klassieke taart, die behoorlijk machtig is. Vermoedelijk vanwege de griesmeelvulling. En met 400 gram blauw maanzaad erin is het wel per definitie een hemels gerecht.

De hoeveelheden die wij aangeven is ideaal voor als u een kleine menigte – toch wel zeker 30 mensen – iets bijzonders wilt geven. Want snijdt vooral geen grote stukken af.

breed.jpg

Bodem: 500 gr bloem; 20-30 gram droge gist; 200 ml melk; 2 eieren; 100 gr (ruwe riet-)suiker; 100 gr roomboter, gesmolten; snufje zout

Vulling: 3 eieren, gescheiden; 1½ l melk; 180 gr griesmeel (duro, harde tarwe); 400 gr maanzaad (gemalen, gestoomd, zie tekst); 300 gr (ruwe riet-)suiker; 150 gr witte amandelen (gemalen);

Top: 60 gr (ruwe riet-) suiker; 1 vanillestokje, alleen het merg; ½ theel kaneel; 80-100 gr roomboter

Het begint met de bodem

gist aan het gisten.jpg

Verwarm 50 ml van de melk en los daar de gist in op. Zet het pakweg 20 minuten weg op een warme plek. De gist begint te gisten.

plakkerig deeg.jpg

Verwarm de rest (150 ml) van de melk – lauwwarm – en meng dat met de rest van de ingrediënten. Gebruik een mixer met deeghaken, want het wordt een stevige, plakkerige massa.

Zet dit een uur op een warme plek weg. Natte theedoek erover.

Dan de vulling

maanzaad vermalen 1.jpg

Het grootste probleem is de maanzaad klein te krijgen.
Sommigen zeggen: malen in de keukenmachine. Dat hebben we geprobeerd, maar het hielp weinig.
We lazen dat maanzaad ook te stomen is: we hebben de maanzaad een twintig minuten gestoomd en daarna in de keukenmachine gemaald. En ja, het begon wittig te worden, d.w.z. maanzaadjes gaan of zijn kapot.

Neem een ruime pan en kook daarin de 1½ liter melk. Vuur uit of van het vuur. Roer de griesmeel erdoor en dan de suiker en het gemalen maanzaad. Vervolgens de drie eierdooiers. Weer even opkoken en af laten koelen (schep over in een brede kom).

De drie eiwitten in een vetvrije kom stijf slaan en door de maanzaadgriesmeelpudding vouwen.

maanzaad vermalen 2.jpg

Taart maken

bodem in bakblik.jpg

Vet een ruim bakblik/ovenblik/kleine braadslee in of bekleed met bakpapier. Verspreid het deeg over de bodem (rol desgewenst wat uit). Verspreid de vulling erover.
Maak de topping door met de vingers de boter in de bloem-met-suiker, kaneel en vanillemerg tot korrels te mengen. Verspreid dit gelijkmatig over de taart.

Één bron raadde aan de te bakken taart een kwartier in een lauwwarme oven te zetten. Op 50o C. We hebben het gedaan en het geheel rees nog iets. Tot boven de rand.

klaar om te bakken.jpg

Bakken

gebakken taart.jpg

Bak de taart af in een op 180o C voorverwarmde oven. Ongeveer een half uur. De ene oven is de andere niet: wij hebben uiteindelijk de temperatuur iets verhoogd om een mooie bruine bovenkant te krijgen.

De taart is stevig genoeg om hem met omkeren – en weer omkeren – uit de braadslee te krijgen.

Heel erg mooi.

U snijdt de taart – zoals wij die hebben vormgegeven – in stroken en de stroken in plakken. Vooral niet te dikke plakken 🙂

De volgende dag….

Afgekoeld in de koelkast is het nog lekkerder.

gebakken uit de vorm.jpg

aangesneden.jpg

1 gedachte over “Silezische Maanzaadtaart”

Plaats een reactie