Sjouk het kalf – Zonder vlees geen melk [3]

Weidegang en verwarring

Vijf maanden nadat ik het initiatief heb genomen om aan de hand van Sjouk het systeem van de (melk)veehouderij te ontrafelen, ben ik het spoor bijster.  Ik heb het raampunt bereikt. De veelheid aan informatie over kalveren uit de melkveehouderij, vleesproductie en vleesconsumptie bestaat uit losse stukjes die ik her en der vind maar waar geen samenhang of logica in te ontdekken lijkt. Volgens Norbert Mergen is dat het raampunt. Dat komt bij heel veel projecten voor, zegt hij. Er komt zo veel informatie los dat je er geen touw aan kunt vastknopen. Dat is het moment dat je alles uit het raam wilt gooien en denkt: bekijk het maar, ik kap ermee. Maar als je over dat punt bent, gaat het beter. Ik ben benieuwd.

Vorige afleveringen over Sjouk het kalf vind je hier [1] en [2]

Weidegang

Op 11 augustus zijn Sjouk en Spek voor het eerst de wei in gegaan. Wat een feest.

Verwarring

Ik raak in verwarring omdat me verteld wordt hoe de hele keten op onderdelen ‘efficiënt’ is ingericht en ik tegelijkertijd bij iedereen ongemak voel en dat we – de maatschappij – de samenhang tussen de delen van het geheel uit het oog verliezen. Zonder vlees geen melk.
En eerlijk gezegd raak ik ook in verwarring door de openheid en integriteit van de mensen die ik tijdens de één op één keukentafelgesprekken ontmoet, maar waarvan de kennis, ervaring, opvattingen, belangen en uitgangspunten hemelsbreed van elkaar verschillen. Wie ik ook spreek, wil het goed doen – of het nu de kalverenhandelaar, de kwaliteitsmanager van de Van Drie Groep, de melkveehouder, de afmester of een dierenarts is. Goed, binnen en voor zover de heersende markt en door de jaren heen gecreëerde voedselsysteem het toelaat. Het lijkt erop dat de aan melk gerelateerde vleesketen zo complex is geworden doordat deze is opgeknipt in van elkaar losstaande delen en domeinen van (internationaal opererende) partijen, dat het niet meer te bevatten is.

Kalfsvlees is soms rundvlees

Zo vroeg ik aan iemand, werkzaam binnen de kalverenhandel:
“Worden er ook kalfjes afkomstig uit de Nederlandse melkveehouderij in Nederland gemest tot een leeftijd van boven de twaalf maanden, vervolgens geslacht en in Nederlandse winkels als rundvlees verkocht?”
Het antwoord luidde dat alleen Nederlandse ‘einde carrière’-melkkoeien hiervoor worden geslacht: “Ik ken geen grote stromen vanuit de zwartbonte HF [Holstein Frisian, MergenMetz] melkveehouderij. Je hebt wel kleine stroompjes verbeterd roodbont of brandrode dieren (dubbeldoelrassen) waar de stieren een slachtdoel hebben.”
Het vlees van een rund tot 8 maanden mag kalfsvlees worden genoemd.
Het vlees van een rund 8-12 maanden mag rosé kalfsvlees of jong rundvlees worden genoemd.
Maar omdat een kalf een rund is mag het vlees ook rundvlees heten.
“Er zijn geen dieren die als vleeskalf worden gehouden en ouder dan twaalf maanden worden geslacht. Ik sluit het niet uit dat het gebeurt maar dan is dat een zeldzaamheid.”

800.000 kalveren worden geïmporteerd

Er worden in Nederland ongeveer 1,5 miljoen kalveren afkomstig uit de melkveehouderij geslacht. Hiervan komen om en nabij 700.000 kalveren van Nederlandse melkveehouders (bron Agrimatie).

95% kalfsvlees voor export

Door melk te produceren ‘krijgen’ we er dus ook duizenden kilo’s kalfsvlees bij. Zonder vlees geen melk. Omdat we vrijwel geen kalfsvlees meer eten wordt dit voor 95% geëxporteerd. Waarom eten we geen kalfsvlees meer? In tekeningen over onze zuivelindustrie zie ik deze kalveren echter nergens ingetekend…

Waar zijn de kalveren gebleven? (Bron: NZO.nl)

Ik blijf (jullie) vragen stellen, mensen opzoeken en luisteren. De uitdaging is de komende periode om van al die delen (weer) een begrijpelijk geheel te maken.

7 gedachten over “Sjouk het kalf – Zonder vlees geen melk [3]”

 1. Ik vind het wel goed dat er weinig kalfsvlees gegeten wordt. De manier waarop het grootgebracht werd (men wilde wit vlees, dus kalveren met bloedarmoede) was onuitstaanbaar. Ik vraag me af of dat nog steeds gebeurt, of dat de kalveren nu een beter leven hebben?

  Beantwoorden
  • Beste Irene,
   In je reactie zitten veel vragen en afvragen verborgen.
   Als er melk geproduceerd wordt worden ook kalveren geproduceerd.
   Wanneer onder een leeftijd van 12 maanden (vaak tussen 8 en 12) geslacht, wat vrijwel altijd gebeurt bij deze kalveren dan heet het kalfsvlees. Hoe ouder hoe roder (rosé kalfsvlees). Jonger is blanker.
   Ook het voer maakt uit. De kalverenhouderij is aan steeds meer regels voor oa dierwelzijn gebonden. Er is nu bv ook groepshuisvesting verplicht gesteld. Of het een beter leven is of niet dat laat ik in het midden.

   Ben benieuwd waarom je geen kalfsvlees wilt eten en of je wel melk drinkt, kaas of yoghurt eet.
   De kalfjes zijn er want we produceren melk, waarom dan niet opeten?

   Beantwoorden
 2. Goeiemorgen,
  Mooi artikel en leuke filmpjes!
  Op Spotyfi staat een podcast van Frederique de Jong, Frederique vraagt door, van Follow the Money. titel: Het restafval van de zuivelindustrie.datum: 20 augustus j.l.
  Misschien iteressant om naar te luisteren?
  Zie maar, Vriendelijke groet, Elise de Vries

  Beantwoorden
 3. Het ‘raampunt’. Dat je zoveel losse stukjes informatie krijgt dat je alles uit het raam wilt gooien. Mooie term. Die ga ik erin houden. Want inderdaad Hiske, het komt bij HEEL VEEL projecten voor. Vooral als je vragen gaat stellen die ‘niet-standaard’ zijn.
  (Ik denk hierbij aan het zoveel-mogelijke verwarmings- en warm-water-systeem in het huis dat man en ik aan het bouwen zijn. Daar hebben we nu een beetje het raampunt bereikt.)
  Houd moed en keep up the good work!

  Beantwoorden
  • Heel lang geleden – ik denk 1984 volgde ik een AMBI S5-cursus, die gegeven werd door Jaap van Rees. Hij introduceerde ‘het raampunt’. Dat is hetgeen dat ik heb onthouden 🙂 Feitelijk komt het op hetzelfde neer: als je informatiestromen in een grotere organisatie in kaart wil brengen word je bedolven onder veel fragmenten. Elke afdeling, elke medewerker doet er wel iets – of niets – mee. Maak daar maar eens een coherent (deels) geautomatiseerd systeem van. Dat is wat Hiske nu ook meemaakt.

   Beantwoorden
 4. Beste Elise,
  Dank je voor je tip. Heb podcast en stuk gelezen. Goed dat het onder de aandacht wordt gebracht.
  Wat is jouw reactie op het stuk/de podcast?
  Ga je dingen anders doen/eten, heb je extra vragen gekregen? ben erg benieuwd.

  Beantwoorden

Plaats een reactie