Sjouk het kalf – Zonder vlees geen melk [4]

Altijd bezig en een lang gesprek aan de keukentafel

Hiske kocht het kalf Sjouk, omdat ze precies wilde weten hoe de ketens en dus de besluitvorming in de veeteelt cq zuivelindustrie lopen. En daar kwam kalf Spek bij. Nu gaat het om ontwormen en een gesprek met een veearts.

Ik schrijf (on)regelmatig een verhaal over de belevenissen van Sjouk het kalf en de gestelde vragen. In de dagelijkse praktijk ben ik er altijd met het duo bezig. Ze zijn voortduren in mijn gedachten en ik ben iedere middag even bij ze om te kijken hoe het met ze gaat, om ze te knuffelen en wat brok te geven. Op facebookpagina van Sjouk schrijf ik vervolgens een stukje en post ik foto’s en filmpjes.

Sjouk en Spek zijn op 2 oktober 2020 weer van buiten naar binnen gegaan. Boer Maarten, waar ze in de kost zijn, zegt: ”Zulk spul moet je met je overhemd binnenhalen, niet met je winterjas”.

Ontwormen?

Ik leer. Ik word geconfronteerd met dilemma’s. Het is kennelijk gebruikelijk en nodig (?) om kalveren na binnenhalen ze te ontwormen. Dat kan op verschillende manieren worden gedaan.
Je kunt ook proberen longwormdruk te voorkomen door de dieren voldoende weerstand op te laten bouwen, kruidenmengsels te voeren, voldoende om te weiden.
Ik consulteer als ik iets niet weet – en als burgermeisje die dit project blanco startte, weet ik eigenlijk niet zoveel van kalveren – verschillende melkveehouders. Biologische, biodynamische, gangbare en hobbydierhouders. Geen van hen wil dat hun dieren ziek worden. Allemaal zoeken ze, allemaal maken ze keuzes gebaseerd op hun levens- en bedrijfsvisie. Ik beweeg en doe mee in lijn van de bedrijfsvoering van (gangbare) boer Maarten. In verhaal 9 vertelde ik erover (zie Sjouk het Kalf [2]). Hij helpt me en geeft vanuit zijn ervaring en werkwijze advies. Dus ontwormen met Noromectin pour-on. Bij de veeartsenpraktijk heb ik een flesje gehaald. Daar ben ik goed te woord gestaan en heb advies gekregen.

Op 4 oktober bracht ik pour-on aan. Als kritische medicijngebruiker is dat toch wel even slikken. Voor het opbrengen is de de vraag: Hoeveel wegen Sjouk en Spek eigenlijk? Het gewicht bepaalt de dosering. Het meetlint werd uit de kast gehaald. Van buiten naar binnen, ontwormen…. Meekijken? Dat kan (verhaal 16). 


Aan de keukentafel: Biest, ethiek en kennis

Eind september sprak ik veearts Wenno Wagenaar. Een lang gesprek dat nog veel langer had kunnen duren. Een anderhalf uur durend gesprek dat ik heb teruggebracht tot een kwartier video (verhaal 14 – zie hieronder). Ik nodig je uit om te kijken en luisteren en ben erg benieuwd welke vragen, aanvullingen en/of ideeën dit bij je oproept. Hoe kijk jij bijvoorbeeld naar de ethiek, wat vind je van zijn idee voor een bodemprijs en het seksen van sperma? Wel of niet doen?
Het gesprek met Wenno heeft mij in ieder geval na doen denken. Kalvermesterijen? Zo gek nog niet!
Ik kijk uit naar je reactie.


Gesprekken tussendoor

Naast mijn dagelijkse bezoek aan Sjouk en Spek en het zoeken naar mensen om mee in gesprek te gaan, loop ik ze ook zomaar mensen tegen het lijf. Zoals Marius de Jong, broer van Maarten. Marius gaf aan met me te willen praten. Zo gevraagd, zo gedaan. Een gesprek over veel met zeer gevarieerde inhoud, genieten van Sjouk en een bezorgde Marius.


Vragen? Aarzel niet ze te stellen! Dan worden we allemaal wijzer.

Plaats een reactie