Pastasalade met radicchio en shiitake

Shiitake-gember pasta salade met radicchio
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
15 min
 

Een verrassend lekkere en aparte salade, warm of bijna koud, van een korte pasta met shiitake, knoflook, gember en radicchio. En een bijzondere dressing

Gang: Hoofd- of bijgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Ingredienten
  • 280 gr droge korte pasta (farfalle, orecchiette, e.d.)
  • 500 gr shiitakes (met steel)
  • 2 eetl roomboter of beter: ghee
  • 2 eetl olijfolie
  • zout & peper uit de molen
  • 3 cm verse gember, fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt (kwartier tevoren)
  • 1 st roodlof (radicchio di chioggia – de ronde)
  • 2 eetl rode wijnazijn (bijv. banyuls)
  • eetl fijne Dijon-mosterd
  • 1 eetl lichte sojasaus
  • verse Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiding
  1. Maak de shiitakes schoon: verwijder het steelte en borstel ze (met een keukenpapier) schoon. Snijd ze in repen en als de groter zijn, halve repen.

  2. Snijd de radicchio-krop in de lengte door. En de helften nog een keer. Snij de kwarten in repen van pakweg een cm of twee breed. Eventueel wassen en droogslingeren.

  3. Maak een dressing van de rode wijnazijn, mosterd en sojasaus.

  4. Breng water aan de kook voor de pasta. Kook de pasta volgens de aangegeven tijd. Afgieten, koud afspoelen wegzetten en uit laten lekken. En paralell hieraan:

  5. Neem een wok, verhit daarin de olijfolie en één eetlepel roomboter of ghee.

  6. Bak de shiitakes gedurende een minuut of vijf, tot ze een beetje bruin worden.

  7. Doe de knof en gember erbij. Roerbak nog een minuut. En dan de rasicchio.

  8. Roerbak tot de radicchio voldoende is geslonken. Vuur uit.

    (De pasta moet nu wel klaar zijn.)

  9. Doe de pasta bij het shiitake-radicchiomengsel. Schep goed door. Doe de dressing door. Schep nog een keer helemaal goed door.

  10. Deze salade die heet tot lauw kan zijn, op de borden doen. Strooi er wat Parmezaanse kaas over en serveer.

Opmerkingen

Een recept op het Internet vormde de basis voor dit recept. Daarin werden ook nog sojabonen (edamame) door de salade gemengd. En die werkten met driekwart ordinaire champignons en een beetje shiitake. Foei. Dan moet je het niet een salade met shiitakes noemen.


10 oktober 2020
Deze middag was de workshop Van Stam tot Zwam. Pip Gilmore van Groene Takken legt e.e.a. uit over schimmels en natuurlijk paddenstoelen. Vervolgens gaan de deelnemers stammetjes met shiitake of oesterzwammen enten.
Een van de onderdelen was even kijken in het bos bij onze eigen shiitakes. En daar viel best wel het een en ander te oogsten. Dus nadat de cursisten huiswaarts waren gegaan, hebben wij dit echte herfstmaal gemaakt. Wij zijn in dit geval Gerhard en Norbert. Het was erg lekker. Mrs. M genoot. En dat wil wat zeggen.
De dressing is best wel bijzonder. Al je het ruikt voordat je het met de rest mengt, vrees je het ergste. Maar het tegendeel bleek. Verrekte lekker.

Plaats een reactie

Waardering