Velouté froid de courgette au Parmesan

Koude courgettesoep met Parmezaanse kaas

Velouté froid de courgette au Parmesan is Frans voor een heerlijk frisse zomerse soep waar je meteen flink wat courgette en basilicum in kan verwerken. Koud serveren!

Gang: Soep
Keuken: Frans
Ingredienten
  • 1 kg courgettes (wij namen 1 kg na het stomen)
  • 1 ltr of iets minder, kefir of volle yoghurt (wij namen volle yoghurt)
  • 1 st citroen, alleen sap
  • 2 handen vers basilicumblad (veel, maar wat je met twee handen kunt vasthouden zonder het tot 'pesto' te knijpen)
  • scheut olijfolie
  • 150 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • peper uit de molen en zout
  • 1 st kleine chilipeper, heel klein gesneden
Bereiding
  1. Was de courgette, snijd kop en kont eraf en snijd 'm in de lengte in kwarten

  2. Schraap het binnenste vlees eruit, waar de zaden in zitten

  3. Stoom de courgettekwarten circa 7 minuten, tot ze zacht zijn. Spoel onder koud water om het garen te stoppen.

  4. Meng in een keukenmachine de courgette, de basilicumblaadjes, olijfolie, citroensap, ca. 400 ml kefir en de helft van de Parmezaanse kaas. En wat peper en zout. Pureer het geheel goed.

  5. Breng het over in een komen klop meer kefir (of yoghurt) erdoor tot je de gewenste consistentie hebt bereikt. (Dat is mede afhankelijk van de hoeveelheid water die in de courgette zit.)

  6. Proef en breng op smaak, met wat meer peper en zout, chilipeper en/of Parmezaanse kaas.

  7. Afdekken met plastic of zo en minstens twee uur in de koelkast zetten.

  8. Vlak voor serveren even opkloppen en wat Parmezaanse kaas erover strooien.

  9. Giet in kommen of, leuker, glazen!

Opmerkingen

Uiteindelijk hebben we de hele chilipeper erin gedaan, tijdens het pureren in de keukenmachine. Sommige rode/chilipepers zijn behoorlijk niet-scherp. Zoals deze.

26 juli 2023
W en JP eten vanavond bij ons en dit is wat we vooraf serveren. IJskoude soep op deze toch al niet snikhete dag. We hebben het voorgeproefd en het is verrekte lekker. We hebben volle yoghurt van Veld & Beek gebruikt. Normaliter hebben die ook kefir, maar gisteren niet.

Plaats een reactie

Waardering