Heeft u zich ooit afgevraagd waarom veel boombladeren in de herfst rood worden? Op de wetenschapswebsite van VPRO Noorderlicht staat de verklaring: om luizen te misleiden.
Van nature hoort boomblad in de herfst geel te worden. Maar veel bomen zorgen dat hun blad rood wordt. Daartoe maken ze een speciale stof aan. Waarom? Onderzoekers hebben een nu redelijk onderbouwde theorie: bomen houden niet van ongedierte als luizen. Maar luizen hebben wel het afgevallen blad nodig om zich voort te planten. Om eitjes in te leggen. Als deze dan in de lente uitkomen dan vinden het jonge luisje direct een boom naar zijn of haar smaak. Om in de sapstroom te bijten.
Kleurenblind
Uit eerdere tests blijkt dat luizen geen rood kunnen zien. Ze zien het verschil tussen rood en groen niet. Maar toch blijkt dat luizen de kleur rood negeren. Uit een latere kleurentest bleek zelfs dat geel populairder was dan groen. En bruin nog beter schoorde dan rood. En toch zien luizen geen rood. Maar luizen zien heel goed geel en blauw. En daarin schuilt het geheim. In het rood is de verhouding van deze kleuren erg laag.
Lees meer op de website van Noorderlicht. Klik hier.