Wortelen met marsala

Wortelen met marsala
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
15 min
 

Schijfjes wortel, liefts bospeen, eerst wat gesmoord in roomboter en daarna ingekookt met een glas marsala. Dit is erg lekker!

Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Auteur: SlowFood – Groenterecepten van Italiaanse Osteria’s
Ingredienten
  • 50 gr roomboter
  • 500 gr bospeen, in dunne plakjes van ca ⅓ cm
  • 1 glas droge marsala of droge sherry
Bereiding
  1. Op hoog vuur: smelt de boter in de pan, doe de wortelen erbij en roerbak gedurende een minuut of vijf tot tien. (Niet absurd hoog vuur, want anders gaat de boter aanbranden.)

  2. Doe een glaasje marsala erbij en kook het op lager vuur in, tot alle vocht vrijwel is verdampt.

  3. Deksel op de pan en op laag vuur laten sudderen tot de wortels (beet-)gaar zijn. (Bij ons is beetgaar niet te zacht en eigenlijk als bijna alle marsala is verdampt.)

  4. Serveer!

Opmerkingen

1) Marsala is een Siciliaanse wijn, die op dezelfde manier als sherry in het Spaanse Jerez wordt gemaakt. Dus droge sherry moet ook kunnen.
2) Het geeft een lekker smaakje. Erg lekker. Veel lekkerder dan bijv. een schepje suiker erbij, dat sommige mensen doen.


5 september 2008
Van Bart hadden we divers zoetwatervis gekregen, o.a. kolblei, (al eerder) zeelt en nu ook baars. Gefileerd en alleen schoongemaakt. Raar genoeg eten we nog nauwelijks zoetwatervis in Nederland. Dus daar moet eens verandering in komen.
Baars met wortelen en gebakken (kleine) rosevals (in de schil gekookt en daarna gepeld en gebakken).

5 juli 2021
Zo ontdek je nog eens wat op de eigen website. Hebben we dit voor het eerst en laatst in 2008 gemaakt? In elk geval stonden er geen foto’s bij. Nu wel. En inderdaad is het heel erg lekker. Aanrader!
Wij aten bijna 500 gram wortels met zijn tweeën, een stukje vis en wat gebakken aardappels erbij. Een vorstelijk maal.

Plaats een reactie

Waardering