Risotto met radicchio en taleggio

bron: Internet
320 gr arboriorijst; 1 l groentebouillon (van blokjes); ½ ui, gesnipperd; 1 krop radicchio (roodlof, rode sla); 4 eetl olijfolie; 10 gr boter; 150 taleggio, in blokjes (of een grote hand Parmezaanse kaas, geraspt); glas rode wijn

Was de radicchio even af, snijd deze doormidden, verwijder de kern en snijd het blad in zo fijn mogelijke reepjes.
Breng de bouillon aan de kook en draai het vuur laag.

Risotto met radicchio en taleggio - breedNeem een grote pan met gietijzeren bodem (kasserol). Doe de olijfolie in de pan en fruit de ui op hoog vuur. Ze mag niet (te) bruin worden. Doe de rijst er door en zorg ervoor dat de helemaal door de olie is gemengd. Giet het glas rode wijn erin en roer tot het vrijwel is verdampt. Draai het vuur laag.
Doe de radicchio er in. Ze zal snel slinken. Giet er een pollepel bouillon op. Roer. De rijst neemt de bouillon op. Doe er weer een schep bouillon bij. Herhaal dit tot de rijst beetgaar is (na ca. 20 minuten).

Risotto moet kruipen, mag dus niet te nat zijn. De rijstkorrel moet nog wel een beet hebben, dus niet door en door gaar.

Roer de kaas er door en dien de paarsrode hap op.

14 september 2008
Risotto met radicchio en taleggio - puntDit jaar is voor het eerst de radicchio gelukt. Maar deze wat bittere "sla" (familie van de witlof) eet je niet zo iedere dag. Gevolg is dat van de stuk of zes kroppen die ik had, er van de laatste drie eentje is gaan rotten (dank de natte augustus en september) en eentje is gaan schieten. Deze krop hebben we genuttigd.
Een lekkere risotto met een ietsje bitter. Een vergeten smaak!

5 maart 2014
Hoewel vaker gemaakt, hebben we nu de camera met macrolens klaar liggen. Foto's opdat u het ook kan zien!
OPMERKINGEN
1)    Geen taleggio maar Parmezaanse kaas gebruikt. Ook heel lekker.
2)    "This risotto is a typical Italian recipe of the winter period." staat er bij het oorspronkelijke recept.

Plaats een reactie