Walnoten-vijgen-dadel-salami

Walnoten-vijgen-dadel-salami
Kooktijd
1 uur 30 min
 

Een fantastisch recept voor een frisse, smaakvolle zoete worst die er, doorgesneden, als een salami uitziet. Erin zit wat in de naam staat: walnoten, dadels en vijgen. Lekker bij de borrel of een goed glas (zoete) wijn.

Gang: Borrelhapje, Dessert, Hapje
Keuken: Internationaal
Auteur: Michiel Bussink
Ingredienten
  • 200 gr walnoten, gehalveerd
  • 500 gr gedroogde dadels (zonder pit), in kleine stukjes
  • 500 gr gedroogde vijgen (zoder pit), in kleine stukjes
  • 100 gr gekonfijte citroenschillen, in stukjes gesneden (of rasp van één BIO citroenen)
  • 150 gr gekonfijte sinaasappelschillen, in stukjes gesneden (of rasp van twee BIO sinaasappelen)
  • 1 theel peper uit de molen
Bereiding
  1. Doe de dadel- en vijgenstukjes en walnoten in een kom.

  2. Voeg de citroen- en sinaasappelschillen en de peper toe.

  3. Meng goed, kneed met schone handen tot je een stevige massa hebt.

  4. Verdeel het in tweeën en rol er twee langwerpige worsten van (ca. 6 cm diameter).

  5. Rol ze in bakpapier en wikkel de uiteinden dicht, sluit het met elastiekjes of zo.

  6. Rol het op in een plastic zak en laat een paar weken (!) in de koelkast rusten om op smaak te komen.

  7. En dan? Bij een feestelijke gelegenheid, zoals Sinterklaas of Kerst in plakjes snijden en serveren bij welke drank dan ook. Zelfs bij koffie is het lekker.

6 oktober 2024
Het recept van deze walnoten-vijgen-dadel-salami kregen we van Michiel Bussink, spreker op onze Themadag Noten (gisteren). Hij zegt dat het van Antiono Carluccio komt. Dat was even zoeken. We vonden het recept voor Salame di noce bij The Independent (12 november 2005), maar die is toch anders. Dus de credits gaan naar Michiel!

We wilden de deelnemers van de notendag allerlei “andere gerechten” met noten, vooral walnoten, laten proeven. Dus de worsten hebben bij ons ongeveer een week in de koelkast (bij ons tussen 1,5 en 3oC) gelegen. Te kort, maar het was al bijzonder smakelijk. En dat vonden de deelnemers ook. Omdat het (nog) wat zacht was, ging het snijden van de plakken door het bakpapier heen makkelijker dan zonder papier.
Het maken van deze salami is geen grote kunst, het is zoet, maar wel erg lekker. Dus maak ‘m ruim voor de feestmaand december en laat ‘m in de koelkast rijpen.

Plaats een reactie

Waardering