Wat te doen in de moestuin – juni 2020

Juni heet zomermaand. Wat is er nog te doen in de tuin? Ja, boerenkool uitplanten – dat heet een half jaar vooruit denken. En wat nog meer? Wieden. Juni heet ook wiedemaand.

Mei was warmer dan in 2019 – toen was er na de IJsheiligen een fikse koudeperiode waardoor we o.a. bataten nog een tijdje binnen hebben gehouden tot de grond voldoende was opgewarmd. Mei 2020 kende rond de IJsheiligen ook nachten waarbij de temperaturen – bij ons – onder nul gingen. Maar de dagen waren warm.
We hebben nu vrijwel alles uitgeplant. We hebben een week geleden rode en Russische boerenkool in perspotjes gezaaid – die kiemden la na enkele dagen. Het is nu dan even vooral genieten. Zie de planten groeien.

Het bemestingsplan is nu wel helemaal uitgevoerd.

Uien- en wortelvlieg

2 juni 2019

Als u in het open veld een moestuin heeft, speelt dit niet zo. De onze heeft een beukenhaag eromheen. Omdat we dat mooi vonden. Dat was niet zo slim, want de wortel- en uienvliegen schuilen in de haag, tot later in de middag de zon gaat zakken. Dus gaat het insectengaas over de bedden.

Uienvlieg lezen
Wortelvlieg lezen

Wieden

Het staat zo in de Almanach der Natuur, juni is de wiedemaand.
Vorig jaar was de Nieuwzeelandse Spinazie in 2018 behoorlijk uitgezaaid. Dit jaar hadden we de rode melde – het meeste is al opgegeten. En zoals ieder jaar komt hier en daar weer koriander op. Wat is onkruid? We trekken de ongewenste planten eruit en laten het, bij zonnig weer, gewoon liggen. Grasjes verwijderen we, die hebben de neiging om snel weer te wortelen.

In de Eetbare Siertuin kijken we weer met een andere blik. Zevenblad is een bodembedekker die we eten. Achterin staan wat brandnetels. Goed voor vlinders en de toppen nemen we af en toe mee in een groentenquiche. Paardenbloem, weegbree – het mag blijven staan (om te eten), maar we houden het binnen de perken.

Oogsten

In de aanloop van het seizoen is het vooral bladgroenten dat wordt gegeten. En droogbonen van vorig jaar. Veel spinazie-achtige gerechten met spinazie, snijbiet, zevenblad, Brave Hendrik e.d., sla, rucola, rabarber, asperges en de vroege tuiniers hebben al koolrabi.
Maar juni…. juni…. dan kunnen we nog meer oogsten. Koolrabi zeker, peultjes zeker. Misschien ook al tuinbonen, courgetjes (dat is dubbelop, want een kleine courge is een courgette 🙂 ) en de eerste worteltjes.

Plantgroepen

We benoemen hieronder de plantgroepen, zoals ze voorkomen in het wisselteeltschema. Meer weten? Klik hier.

Voorzaaien: is in bakjes met zaaigrond of perspotjes
Begin-medio-eind: is ook afhankelijk van hoe het weer in mei is.
Doorgestreept: wel een van de vorige jaren, niet dit jaar

WatWanneer

Kolen

  
Boerenkoolvoorzaaien in een bedjebegin juni
Palmkooluitplantenbegin juni
Koolrabi 2e xuitplantenbegin
Rucolabuiten, ter plekke, bijzaaien 
   

Bonen

alle bonen kunnen in juni worden gelegd 
Sperziebonenleggenhele maand

Bladgroenten

  
Radicchiovoorzaaienbegin
Stengelsla 2e xuitplantenmedio
Stengelsla 3e xin bakje voorzaaien
(er zijn verschillende varianten, die het bij bepaalde temperaturen beter of slechter doen.)
 
Groenlofzaaien, ter plekkebegin
Cicoria a grumolo verde scuro zaaien, ter plekkeLaatste dagen of toch juli? Onze grond is niet te rijk…

Wortelgewassen

  
   

Aardappels

  
   

Vruchtgewassen

  

Plaats een reactie