In 2014 wekten we met onze zonnepanelen 1644 kWh op. We hebben nu ongeveer zeven jaar zestien zonnepanelen op ons huis liggen. De totale energieopbrengst had rond de 2.000 kWh per jaar moeten zijn, maar is na zeven jaar 11.104 kWh. Dat komt o.a. omdat aan de oostzijde nogal wat bomen staan. En natuurlijk zonuren.
Tegenwoordig kosten zonnepanelen beduidend minder als dat wij toentertijd hebben betaald. Dat was in een subsidieloze periode, maar we vonden dat we het moesten doen bij de bouw van het nieuwe huis.
Ergens in augustus 2007 is het huis opgeleverd, d.w.z. dat ook de energiemeters zijn aangesloten. In april lagen de panelen er al op. Dus in 7½ jaar is 11.104 kWh opgewekt, dat is gemiddeld 1.480 kWh per jaar.
kWh als % van zonuren
Opmerkelijk is dat 2013 meer energie opwekte versus het aantal zonuren. Maar zonnepanelen werken ook op daglicht. Misschien was het grosso modo wel voldoende helder weer.
Grofweg kan worden gesteld – in onze situatie – dat 90% van de zonuren in kWh’s wordt omgezet. Dus als het aantal zonuren eens 1800 wordt in een jaar, zal vermoedelijk de energieopbrengst in de buurt van de 1620 kWh komen te liggen.
Bomen omhalen helpt
We hebben de laatste twee jaar wat bomen aan de oostzijde van ons huis omgehaald. Beter is het bosbeheer te noemen: we hebben het bos ter plekke wat uitgedund. Toevallig de bomen geselecteerd die tot het middaguur schaduw op onze panelen wierpen. Het kan zijn dat dat al in 2013 zijn merkwaardige vrucht heeft afgeworpen, want 2014 is met 95,3% bovengemiddeld en 2012 was dat met 95% ook.
Bijkomend voordeel: het hout van de bomen stoken we in onze finoven. Dubbele energiebesparing.
Direct alles kappen. Één gedeelte van schaduw zorgt ervoor dat alle panelen minder efficiënt zijn. Plant maar een nieuw bos aan de andere zijde, en lage bomen zoals fruitbomen op de gekapte plaats 🙂
Uiteraard, maar wel lastig als je al in het bos woont 😉
Juist een webinar gezien van velt over biodiversiteit. Een stukje daarin ging over mensen kopen een stuk open grond omdat het zo mooi landelijk is met die paar bomen,… dan nog een heel verhaal mensen bouwen, kinderen, privacy… en ze plaatsen zonnepanelen en… wat gebeurt er ze hakken die bomen om… en dat zie ik overal om me heen gebeuren tot buren die vragen dat we onze reglementaire bomen omhakken omdat ze schaduw creëren in de hete zomers🤷🏻♀️. Ik ken je niet en weet niet waar je woont maar die webinar zit veel waarheid in, en je stukje over magere jaren herinnerde me eraan. No hard feelings, want ik lees graag je stukjes
Het stukje is van 2015. Nee, we hebben een groot erf waar altijd al twee panden op stonden. En we leven aan de bosrand van een Natura2000-gebied. Wij onderhouden zelf ons deel bos en geven om bomen. Sterker nog, we planten er een heleboel, inheems, eetbaar (walnoten, tamme kastanjes, kwee, mispel, enzovoorts, als ook heesters. Maar Amerikaanse eiken, Amerikaanse vogelkers zijn nogal invasieve bomen, dus als die een kopje kleiner worden gemaakt is dat niet zo erg. We zijn selectief daarin.